Oldal kiválasztása

Našli so neverjetno najdbo ob obali Sredozemlja

Pred sedmimi tisoč leti je mednarodna raziskovalna skupina tri metre globoko ob robu izraelske sredozemske obale našla naraščajoči kamniti zid.

Potapljaški arheologi so našli obalo monolitnih kamnin iz neolitika, dolgega vsaj en kilometer, ob obali Haife, blizu sedanjega podvodnega naselja Tel Hreiz.

Obalna skupnost ribičev in kmetov se je branila pred naraščajočo morsko gladino z gradnjo kamnitega zidu po zadnji ledeni dobi pred dvajset tisoč leti, toda njihov boj proti naravnim silam se je na koncu končal z neuspehom in njihova poselitev je bila potopljena.

Skupina znanstvenikov, ki jo vodi Ehud Galili z univerze v Haifi, je dejala, da se je po zadnji ledeni dobi med taljenjem ledenih dežel morske gladine povečalo za 7 milimetrov letno, vendar pred približno štirimi tisoč leti oz. ob morski obali so se pojavile pomembne sile in kulture.

Fotó: pixabay.com

Izrael je velesila potopljenih mest. Nikjer drugje na svetu ni bilo toliko ostankov podmorskih naselij kot tukaj – je dodal. Petnajst starodavnih naselij, ki so jih doslej odkrili ob izraelski obali, je ostalo razmeroma nedotaknjeno, ker je pesek prekril in ohranil sledi, zgradbe, pokopališča in vodnjake teh vasi.

Najstarejšo vas, staro 9000 let, še ne keramično, so našli pri Atlitu 8-12 metrov pod morjem, 2-400 metrov od današnje obale. Severno od nje so bile najdene sledi naselja, starega 7-7,5 tisoč let, katerega prebivalci so lahko izdelovali lončarstvo.

Po mnenju znanstvenikov bi lahko pregrado ustvaril le s skupnim, kolektivnim naporom, ker samo svojih kamnov človek ne bi mogel nositi. Obstajajo tudi enometerne skale nad eno tono, ki jih je bilo treba prepeljati iz rečnega dna enega ali dva kilometra od vasi, in takrat večje štirinožne živali, ki bi lahko prevažale tovor, niso bile udomačene.

Zid je bil zgrajen proti morju, medtem ko proti celini niso bile dvignjene obrambne strukture. Na podlagi tega znanstveniki sklepajo, da se jim za obrambo naselja ni bilo treba boriti s sovražnimi skupinami.