Oldal kiválasztása

NAJSTAREJŠA ŽENSKA NA SVETU JE UMRLA V 129. LETU STAROSTI

Čeprav je živela dolgo življenje, ni imela nikoli srečnega dne.

Koku Istambulova, stara 129 let, je postala svetovno znana iz več razlogov. Po trenutnih podatkih je najstarejša ženska na svetu. Na naslovnice časopisov pa je prišla tudi zato, ker je najsrečnejša oseba na svetu, ki se je kljub zelo dolgemu življenju morala soočiti z veliko trpljenja in bolečine. Junija prihodnje leto bi praznovala 130. rojstni dan, zdaj pa je umrla, ko je držala za roko svojega vnuka.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Umrla je v 129. letu starosti
Koku se je rodila leta 1889. Takrat je bila kraljica Viktorija še vedno na angleškem prestolu in boljševiška ureditev carske Rusije še ni bila obrnjena na glavo. Romanovi so bili še vedno živi, Rusiji je vladal car Nikolaj, Sovjetska zveza in vladavina terorja Lenina in Stalina pa se še nista rodila. Ko se je Koku rodila v Čečeniji, njena starša nista vedela, kakšnim grozotam in trpljenju bo njuna hči priča.

A Koku je vztrajala pri svojem, kmalu pa se je razširil glas, da je ženska, ki nikoli v življenju ne more biti srečna. Preživeti je morala grozote več vojn in nato še vladavino terorja komunistov. Stalin je množično deportiral Čečence in Kokujeva družina je bila uničena. Na lastne oči je videl, kako so umirali njegovi sorodniki in prijatelji, pokopati pa je moral celo dva sina – piše Mirror.

Preživela jo je le hči, ki ji je podarila vnuke. Koku je bila z vnukinjo, ko je zbolela.

Pogovarjali smo se, se šalili. Potem pa ji je nenadoma postalo slabo in se je pritoževala nad bolečinami v prsih. Poklicala sva zdravnika in povedali so nama, da se je znižal krvni tlak. Dobil je injekcijo, ki pa mu ni rešila življenja. Umrl je tiho, v molitvi.
– vnuk je rekel.

Koku je pred tem dejal, da je skrivnost dolgega življenja vera in da je pil veliko mleka, izogibal pa se je mesu in juham.