Oldal kiválasztása

NAČRTU TE BOLI SAMO GLAVA, POTEMEJ PA VSE TEŽJE: TAKO VAM TELO ZNAČI, ČE PIJETE PREMANJ VODE

Zdaj, ko je poletne vročine konec, mnogi ljudje kar pozabijo na zadostno količino tekočine. Tudi takrat je lahko dehidracija nevarna! Pokažemo vam signale v sili, ki jih pošilja vaše telo.

Vsaka odrasla oseba naj popije vsaj dva litra tekočine na dan – najbolje vode; vendar mnogi ljudje na to pozabijo in jo pogosto popijejo le delček: nekateri šele zvečer ugotovijo, da so ves dan spili le en ali dva kozarca vode. A to ima tako dolgoročne kot kratkoročne učinke, saj dehidracija razjeda telo in ne samo, da se boste počutili slabo, ampak tvegate tudi resne bolezni, če ne pijete dovolj. Vsi poznajo glavobol kot simptom dehidracije; ampak to je le eden od mnogih. Pokažemo vam, kako vaše telo signalizira, ko je premalo tekočine!

 

1. Imeli boste grozno migreno
Eden od prvih simptomov je glavobol, ki se lahko po nekaj dneh spremeni v migrenske napade, če še naprej ne pijete dovolj vode. Če vas čez dan zaboli glava, je vredno pomisliti, koliko tekočine ste popili – in jo takoj nadomestiti.

2. Ves čas se počutite izčrpane
Če ste kljub temu, da vedno dovolj spite, utrujeni in izčrpani, se zlahka zgodi, da pijete premalo vode, saj če vaš živčni sistem ne dobi dovolj tekočine, ne more pravilno delovati. Ni pomembno le, da se zjutraj osvežite s kavo: takoj po tem, ko se zbudite, popijte vsaj pol litra vode, da boste energični.

3. Vaše mišice se krčijo
Neprijetni krči se lahko pojavijo ne samo po fizičnem naporu, ampak tudi, če premalo pijete, saj če je ravnovesje tekočin v telesu porušeno, notranji organi, mišice in sklepi ne delujejo pravilno. Ob pomanjkanju tekočine se zmanjša tudi raven elektrolitov v mišicah; to povzroči boleče mišične kontrakcije.

4. Vrti se ti, vrti se ti
Če ste dehidrirani, bo vaš krvni tlak skoraj vedno nizek, kar lahko povzroči omotico in slabost.

5. Lahko bi jedel vse
Če imate nenehne napade lakote, čeprav redno jeste, morda čez dan spijete premalo vode. Če jetra ne prejmejo dovolj tekočine, pošljejo nujne signale v možgane, ki se pogosto ne pojavijo v obliki žeje, ampak v obliki lakote.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

6. Nič več potenja
Čeprav ste pridno trenirali, vaša majica ni bila niti malo premočena? To je eden od zanesljivih znakov, da ste popili malo vode in ste dehidrirani; ker vaše telo poskuša zadržati vso vodo, ki jo lahko.

7. Vse me spravlja ob živce
Možganske celice potrebujejo veliko energije in voda jo lahko zagotovi. Možgani za dobro delovanje potrebujejo nenehno nadomeščanje vode, saj ta naš organ ne more skladiščiti tekočine. Če ne pijete dovolj, svojim možganskim celicam odvzamete vodo in s tem energijo; pogosti znaki tega so razdražljivost, slabo razpoloženje in težave s koncentracijo.