Oldal kiválasztása

NA TO JE TREBA PAZITI NA VRTU ZARADI DEŽJA: PO DEŽJU SE RAZBOHOTI REČNA MARJETICA.

Obilno spomladansko deževje dela čudeže za vrt, vendar se takrat začne razvijati tudi plevel. Eden najbolj neizprosnih in trmastih je rečna marjetica, ki mnogim vrtnarjem spremeni življenje v pekel.

Sprva se vam morda celo zdi lepa – njeni cvetovi so zelo nazorni, vendar se lahko, če niste previdni, tako razraste, da boste večino časa na vrtu porabili za boj z njo. Tako kot pehtran je tudi rečni nondar trdovratno vezan na mesto, kjer se je ukoreninil, njegove korenine pa segajo dolgo v zemljo. Po deževnem obdobju lahko pričakujete, da se bo razbohotil; če ga imate na vrtu, ga začnite izkoreninjati takoj, ko pridejo suhi dnevi.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Resnično preživela
Ne razmnožuje se hitro le s koreninami, temveč tudi s semeni: ena rastlina proizvede povprečno 600 semen na leto, ki v zemlji ostanejo kaljiva do 28 let, saj se njihova lupina v zrelih letih strdi in postane neprepustna. Starejša rastlina v zemlji razvije kolobarje, njene veje pa se vzpenjajo po drevesih, cvetju in vrtninah, ki jim ne le jemljejo hranila iz tal, ampak jih sčasoma skoraj zadušijo.

Koper je brez vrednosti
Ker ima dehtečo korenino, boste z okopavanjem območja le spodbudili rast tega trdovratnega plevela, saj bo vsakič, ko bo v zemlji ostal majhen košček korenine, iz njega vzklila druga preslica.

Prekopavanje je najzanesljivejši način za njegovo obvladovanje.
Nekateri ljudje so z različno uspešnostjo poskusili s herbicidi proti preslici, vendar se večina ljudi tej metodi raje izogne, saj ta plevel teče in se plazi po posevkih, zato ga ne morete škropiti samo s kemikalijami. Ne preostane vam drugega, kot da iz zemlje odstranite njegove korenine, to pa lahko storite le z lopato. Temeljito prekopljite okuženo območje in se prepričajte, da ste iz zemlje odstranili vse delce korenin. Pazite, da izkopanih korenin ne odvržete takoj na kompost! Posušite jih na soncu, da odmrejo; nato jih lahko prenesete v kompostnik. Poskrbite tudi, da ne bodo proizvajale semen, in jih začnite uničevati, preden se začnejo razvijati; sicer se jih ne boste nikoli znebili.