Oldal kiválasztása

Na ta način se je izpustil fantov jezik, ujet v stekleničko

V otroški bolnišnici v Hannovru so rešili neokusnega sedemletnega dečka, ki je imel jezik zataknjen v steklenico sadja.

Bolnišnično osebje je situacijo rešilo s pritiskom: Zdravniki v otroški bolnišnici Auf der Bult so previdno potisnili tanko plastično kanilo med otrokov jezik in vrat steklenice, tako da so v steklenico izčrpali 60 mililitrov zraka.

Tako nastali nadtlak je neokuženo potisnil fantov že vijoličen in močno nabrekel jezik iz steklenice.

Otrok, ki je želel lizati zadnjo kapljico sadnega soka iz kozarca, je ostal v bolnišnici na opazovanju 24 ur, a po 14 dneh ni bilo nobenega znaka zadrege, je nemški primer poročal v petek v Evropski reviji za anesteziologijo.

Fotó: pixabay.com

Izkazalo pa se je, da konvencionalna metoda nosi večje tveganje za poškodbe in se običajno izvaja pod popolno anestezijo, z lokalno anestezijo in celo z intubacijo. Nasprotno je metoda nadtlaka preprosta, učinkovita in varna – eden izmed zdravljenih zdravnikov je pohvalil njihov izum.

Na urgentnem oddelku na kliniki v Hannovru so zdravniki najprej poskušali mazati prirobnico steklenic in odpraviti domnevni vakuum, vendar brez uspeha. Zamisel o vbrizgavanju zraka je prišla na misel zdravniku Christophu Eichu, ki je nekoč na podoben način odprl steklenico vina, ko pri roki ni imel nožice.