Oldal kiválasztása

Na muzejski razstavi je izvedela, da ima raka

Na družinskih počitnicah je ženska na termalni kameri videla, da z dojkami nekaj ni v redu.

Potovanje na Škotsko je žensko spremenilo življenje – piše CNN. Bal Gill 41 let star je ravnokar gledal fotografije, ki so jih posneli v interaktivnem muzeju Camera Obscura in World of Illusions v Edinburghu, ko je na termični sliki opazil rumeno liso na prsih.

Po odhodu k zdravniku so mu diagnosticirali rak dojke v zgodnji fazi. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da je imel Gill srečo, da termalne kamere ne morejo učinkovito odkriti bolezni.

Fotó: pixabay.com

Muzej je obiskala maja in po diagnozi je osebju napisala pismo. “Imela sem dve operaciji in še eno, da sem preprečila, da bi se rak razširil” – je zapisala v pismu, ki je bilo objavljeno na spletni strani muzeja. “Rad bi se vam zahvalil: brez kamere ne bi vedel, da sem bolan. Vem, da niso bili zasnovani za to, vendar mi je ta obisk spremenil življenje” – je nadaljeval.

Andrew Johnson, direktor muzeja, je dodal: “Neverjetno je, da je Gill na sliki opazil slabost in se takoj odzval.” Gilll je morda imel srečo s slabostjo, vendar strokovnjaki ne priporočajo termalne kamere za presejanje raka na dojki.

Februarja letos je Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) v izjavi opozorila, da se s termičnim slikanjem ne sme uporabljati za odkrivanje, diagnosticiranje ali presejanje raka dojke namesto mamografija – poroča o novici Medical Online.