Oldal kiválasztása
News

NA KITAJSKEM IZBUHLA HUDA EPIDEMIJA, BOLEZEN NAPADA OTROKE

WHO zahteva informacije od kitajskih zdravstvenih oblasti.

Na severovzhodu Kitajske, blizu meje s Severno Korejo, je prišlo do izbruha pljučnice. Zaenkrat je malo znanega o povzročitelju bolezni, vendar se zdi gotovo, da napada predvsem otroke in dojenčke, poroča portal Politico. Po nepotrjenih virih bolezen še ni povzročila smrti, vendar več otroških bolnišnic v regiji poroča o preobremenjenosti zaradi velikega števila okuženih.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Na Kitajskem je prišlo do novega resnega izbruha, bolezen napada otroke
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v četrtek pozvala Kitajsko, naj objavi več informacij o drastičnem porastu primerov pljučnice. WHO želi med drugim prejeti epidemiološke in klinične podatke o izbruhu ter laboratorijske rezultate. Poleg tega od Kitajske zahteva dodatne informacije o trendih širjenja znanih patogenov in obremenitvah zdravstvenih sistemov.

V zvezi s pozivom WHO velja omeniti, da se je v preteklem obdobju na družbenih omrežjih pojavilo več video posnetkov, ki kažejo, da so bolnišnice na severu Kitajske polne staršev in otrok, čakajočih na preglede. Nekateri videoposnetki prikazujejo kitajske otroke, ki delajo domačo nalogo, medtem ko v bolnišnici prejemajo infuzijo.

Po navedbah kitajskih oblasti je porast primerov mogoče razložiti z odpravo omejitev zaradi epidemije koronavirusa, pa tudi s širjenjem znanih povzročiteljev, kot je virus influence, mikoplazma pneunomiae – ki je bolezen dihal, ki običajno prizadene mlajše. otroci – pa tudi velikanska pljučna bolezen in Covid – nova vrsta koronavirusa, ki povzroča 19.

Po mnenju nekaterih strokovnjakov je trenutni porast primerov pljučnice srhljivo podoben začetnemu obdobju epidemije koronavirusa leta 2019, ko so o velikem številu podobnih incidentov poročale tudi zdravstvene oblasti v mestu Wuhan.