Oldal kiválasztása

MITI O ENERGIJSKIH PIJAČAH: ALI JE SLAB SLOVES PRAV?

V zadnjih dneh je madžarski tisk preplavil cunami člankov, ki napadajo energijske pijače.

Na dan je prišla tolikšna množica predsodkov in dezinformacij, ki zahtevajo pojasnila in odgovore. V ozadju takšnih trendov lahko verjetno odkrijemo namerno s strani akterjev v panogi – a bodimo radodarni in poglejmo na primer skozi specifike.

Vsak članek želi otroke “zaščititi” pred energijskimi pijačami. In pri energijskih pijačah sta sladkor in kofein “bavbav” – ker delata otroke poskočne in debele.

Prvi podatek: v 1L kole je več sladkorja kot v 1L energijske pijače – le da se za razliko od energijske pijače kola toči na litre, a to nekako nikoli ne pride na naslovnice. Postavlja se vprašanje – zakaj ne zaščitimo tudi svojih otrok na enak način pred kolami – ki se oglašujejo kot družinam prijazne in se prodajajo 10x več…?

Drugo dejstvo: 1 L kole vsebuje ravno toliko kofeina kot (250 ml) pločevinka energijske pijače ali skodelica espresso kave. Enako je tudi pri nas – otroci kave in energijskih pijač ne popijejo toliko kot kole na sod. Tako kot pri energijskih pijačah – zakaj na vsaki steklenici kole ne piše, da “ni priporočljivo za otroke”?

Je to hinavščina ali dvojna merila? Verjetno oboje.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Madžarsko združenje za energijske pijače odkrito sporoča, da se otrokom ne priporoča nič, kar vsebuje kofein – niti kava, energijske pijače in kola.

To odgovorno ravnanje in komuniciranje bi morali pričakovati od vseh proizvajalcev, katerih brezalkoholne pijače vsebujejo sladkor in kofein – če je zaščita naših otrok res pomembna – in ne delujemo le na ravni sloganov.

Vendar ne pozabite na osnovno dejstvo, da so energijske pijače priporočljive za zdrave odrasle osebe, ki potrebujejo takojšnjo energijo, budnost in želijo celo dobiti malo vitamina.

Mimogrede, raziskavo Evropske agencije za varnost hrane na 66.531 ljudeh lahko štejemo za najbolj zanesljivo strokovno mnenje na svetu – po kateri lahko zdrava odrasla oseba varno zaužije na primer 5 pločevink (250 ml) energijskih pijač na dan.