Oldal kiválasztása
News

Migranti preplavljajo sosesko, Avstrijci pa so že zaskrbljeni

Avstrijska vlada je zaskrbljena, ker je slovenska sosednja Avstrija januarja-novembra štela več kot 14.000 ilegalnih priseljencev. To pomeni 72 (!) Odstotno povečanje v letu 2018.

Točno 14.066 ilegalnih priseljencev je v Slovenijo prispelo preko zelene meje do začetka novembra letos. Ko primerjamo primere, registrirane med januarjem in novembrom 2018, s primeri leta, vidimo 72 odstotno povečanje v primerjavi z letom 2018, kar je avstrijsko vlado že spodbudilo k previdnosti. Namreč, ko bo migrantu uspelo vstopiti v Slovenijo, bo vstopil v schengensko območje, od tam pa je sosednja Avstrija le majhen korak. Cilj avstrijskega kabineta je vsekakor preprečiti prizore, ki so se zgodili na njihovih mejah med migracijsko krizo 2015.

72 odstotno povečanje pomeni, da je letos v državo prispelo 8.178 migrantov kot lani.

Fotó: pixabay.com

Alžirci, Sirci, Afganistanci in Iranci so bili med največjim številom zajetih ilegalnih prehodov meje. Slovenski premier Marjan Šarec je bil zaradi vse večjega migracijskega pritiska odgovoren za oblasti in vlade balkanskih držav in je bil do Hrvatov najbolj kritičen.

Če bi Hrvaška varovala mejo tako, kot jemo, bi imeli čim manj migrantov, ko gremo Avstrijcem. A žal to ni tako

-je rekel Šarec. Kljub temu je slovenski premier optimističen.

Tako kot smo leta 1989 zaščitili svoje meje, tako tudi danes. Na srečo nismo v položaju, za katerega trdijo naši kritiki, da nezakoniti priseljenci prosto tečejo po državi. Naša policija in vojaki zelo dobro ščitijo zunanjo mejo EU, kot nekateri naši sosedje

– Marjan Šarec se je skliceval na Hrvate, katerim so slovenske oblasti od začetka leta že vrnile 9653 migrantov.