Oldal kiválasztása

Migranti, ki so prišli z gumijastim čolnom, so bili dva tedna postavljeni v karanteno

Italija je trenutno najbolj izpostavljena vplivom virusa corone v Evropi. Vendar se bo država poleg bolezni še naprej spopadala s težavami, ki jih povzročajo migracije.

Z nastopom lepega vremena naj bi vse več ilegalnih priseljencev na poti v Evropo zapustilo Afriko in Bližnji vzhod. Italijanske oblasti poročajo, da je več kot 150 migrantov v 72 urah na otok Lampedusa doseglo 72 čolnov. Vse to, ne da bi se v sredozemskem otoku v zadnjem mesecu registrirali novi priseljenci. Mimogrede, življenje na italijanskem otoku se je tudi ustavilo, saj omejitve, ki jih nalaga koronavirus, vplivajo na vso državo. Zaprlo se je tudi letališče Lampedusa, ki je zasedeno spomladi.

Nekateri novo prispeli migranti so bili tudi dva tedna v karanteni v otoškem begunskem taboru. Druge so prepeljali na Sicilijo, kjer so jih čakali podobni ukrepi.

Migranti, ki so prišli z gumijastim čolnom, so bili dva tedna postavljeni v karanteno

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Medtem je nevladna organizacija, imenovana Alarm Phone, sporočila, da jih je na gumenem čolnu kontaktirala druga skupina migrantov, ki je povedala, da 110 ljudi zapušča Libijo in potrebujejo takojšnjo pomoč. V nedeljo zjutraj so bili še vedno 52 navtičnih milj od cilja, Lampedusa. Po uradnih podatkih so italijanske oblasti od začetka leta registrirale 2596 novo prispelih migrantov. Čeprav so številke precej višje kot leto prej, trend kaže, da so od koronavirusa, ki je sredi februarja v Italiji udaril v Italijo, ilegalni priseljenci dvakrat razmislili, ali naj odidejo.