Oldal kiválasztása

MED MIGRANTI, KI SO JIH ORGANI PRIJELI, SO BILI TUDI LOPATA, SEKIRA IN MOTORNA ŽAGA

Srbske oblasti so v gozdu na madžarsko-srbski meji razbili velik tabor nezakonitih migrantov. V njem poskušajo nezakoniti prestopniki meje nezakonito vstopiti v EU.

Naš časopis je pred kratkim poročal, da je kopičenje odpadkov v nezakonitih migrantskih taboriščih v gozdovih Vojvodine doseglo tako raven, da so srbske oblasti in nevladne organizacije ustanovile delovno skupino. Cilj skupine je obnoviti in zaščititi ekosistem obmejnih gozdov ter zagotoviti mir ljudem, ki živijo na tem območju. Slednji cilj je bilo treba oblikovati, ker se nezakoniti prestopniki meje, organizirani v različne skupine, poleg tega, da škodujejo okolju, pogosto zapletajo v medsebojne oborožene spopade in večkrat so jih morali po streljanju oskrbeti reševalci, oblasti pa so v njihovih nezakonitih taboriščih zasegle strojnice.

 

Srbske oblasti si po svojih najboljših močeh prizadevajo za vzdrževanje reda na tem območju, nazadnje so 22. februarja izvedle obsežno operacijo, kot je zapisano v članku panonske RTV. Po uradni izjavi so oblasti na štirih lokacijah v okolici Subotice našle 96 migrantov. Od tega jih je pet varnostno ogroženih in so jih kazensko preganjali, preostalih 91 migrantov pa so z avtobusi prepeljali v sprejemne centre.

V gozdnem pasu Tőzegbánya pri Palicu, le nekaj sto metrov od ograje na madžarski meji, deluje več nezakonitih taborišč. Na tem območju se v gozdu običajno skriva več sto migrantov, ki vsak dan poskušajo prečkati začasno varnostno pregrado. To potrjujejo tudi vidne poškodbe delov ograje na več mestih. Po navedbah lokalnih prebivalcev migranti z lestvami potiskajo ograjo in jo poskušajo preplezati, pri čemer so različno uspešni.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Tukaj, na tej umazani cesti, če vstopijo, lahko posnamejo celotno vas. Modro, iz tega modrega šotora, imajo celotno vas, zagotovo sedem ali osem šotorov, vendar sem prihajajo po vodo.
– je povedal lokalni prebivalec, medtem ko je drug prebivalec povedal, da je migrantov veliko in da začnejo prihajati k ograji vsako enajsto uro ter so glasni in smetijo do treh zjutraj, sam pa se niti ne naveliča pospravljati za njimi.

Vsak večer z lestvijo, ali če ne z lestvijo, ne morejo priti čez in se zjutraj vrnejo. To traja že več mesecev. Drevesa režejo z motorno žago.
– je pojasnil moški.