Oldal kiválasztása

MED IN CIMET MORATA BITI MED VRTNARJENJEM VEDNO DOMA, ZATO

Teh čudežnih sestavin ne uporabljate le v kuhinji, ampak so vam lahko v veliko pomoč tudi na vrtu! Zlasti če želite namesto dragih sadik vzgojiti svoje nove rastline.

Vsakdo, ki ima rad vrtnarjenje, bo prej ali slej poskušal sam razmnožiti svoje najljubše rastline. Večino okrasnih rastlin in zelišč je mogoče razmnoževati s semeni, vendar je veliko hitreje in bolj zdravo poskusiti s potaknjenci in ukoreninjanjem. Ta način razmnoževanja je tudi varnejši od gojenja iz semena, saj dejansko klonirate matično rastlino, medtem ko pri setvi semen nekatere sorte morda ne bodo rasle točno tako, kot ste jih vzeli iz semena. Najboljša domača sredstva za ukoreninjenje sta cimet in med, ki bosta pripomogla k varnejšemu ukoreninjenju, če boste odrezali krošnje z matične rastline.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Uporabite ga na naslednji način:
Na rastlini, ki jo želite razmnoževati, izberite palico z zdravimi listi. Odščipnite liste s spodnjega dela stebla, tako da na vrhu pustite le 3 do 5 listov. Steblo odrezka potopite v med in nato v cimet. Cimet pomaga pri ukoreninjenju, zato ga mnogi uporabljajo namesto hormona za ukoreninjenje, ki je na voljo v trgovinah. Med tudi ščiti potaknjence pred gnitjem in uničuje bakterije.

Pripravljene veje prebodite v majhen lonček, napolnjen z zemljo. Zalijte ga, da bo zemlja le vlažna, nato pa ga prekrijte z vrečko. Enkrat na dan prezračite, tj. odstranite vrečko, da se potaknjenci ne zasujejo. V 5 do 10 dneh se bo večina rastlin ukoreninila; to lahko ugotovite po novih poganjkih, ki jih bodo pognale. Ko korenine temeljito prerastejo lonček, lahko novo rastlino presadite v večji lonček ali na vrt.