Oldal kiválasztása

LEPO VREME V FEBRUARJU, LOTIMO SE DELA NA VRTU: SKUPAJ SI OGLEJMO NALOGE

Februarska pomlad žgečka ljubitelje vrtov, vendar bosta sajenje in obrezovanje morala počakati. Nič hudega, v tem letnem času je na vrtu na voljo še veliko drugih opravil. Oglejmo si jih!

Po letošnji izjemno mrzli zimi je lepo, da je končno nekaj toplote in sonca, zato je čas, da se lotimo dela na vrtu. Nekatere stvari lahko počakajo, na primer večino zelenjave lahko začnemo saditi v začetku marca, vendar jih še ni priporočljivo saditi na prosto, saj bi lahko prišlo do pozebe – vendar so tudi nekatere stvari, ki ne morejo čakati. Tudi če je vreme milo, lahko februarja počnete veliko stvari!

Oglejte si orodja!
Če tega še niste storili, zdaj preverite, ali so vaše lopate, grablje in motike zrahljane ali jih je treba nabrusiti, saj pozneje za to ne boste imeli časa. Če je kaj zlomljeno, ga zamenjajte. Naredite seznam svojih loncev in sadilnikov, in če potrebujete nove, jih kupite zdaj.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Pisala, papir, svinčniki!
Veliko ljudi je sredi zime že načrtovalo svoj zelenjavni vrt, a če ne veste, kaj želite, je zdaj pravi čas, da začnete načrtovati. Ozrite se nazaj na prejšnjo sezono, kaj je bilo uspešno, kaj se na vašem vrtu ni počutilo najbolje, potegnite nauke. Pri načrtovanju vrta je dobro narediti risbe: eno, katere rastline ste lani gojili na katerih gredicah, in drugo, kaj želite posaditi letos. Dobro je načrtovati z več vrstami zelenjave in jih raje posaditi manjše število kot le eno sorto na veliko površino. Pri načrtovanju bodite pozorni tudi na kolobarjenje, ne sadite iste zelenjave na isto mesto kot lani. Če želite letos vrt zaščititi s sajenjem mešanice rastlin, pri načrtovanju razmislite tudi o tem, katere vrste bodo podpirale rast druga druge in katerih ne smete saditi druga poleg druge. Nazadnje preglejte svoja semena in če vam kaj manjka, si to zdaj priskrbite.

 

Poskrbite za svoja drevesa!
Za zdaj lahko obrezujete samo jablane, in sicer februarja v dneh brez zmrzali. Z žično krtačo očistite debla dreves, da odstranite spore gliv in žuželk, ki se skrivajo v razpokah v lubju, saj bodo tako manj dovzetna za okužbe. Vredno je apniti debla dreves, da preprečite zmrzovanje cvetov in boste imeli več plodov. Kroženje sokov in poznejše cvetenje dreves sproži toplota sonca; če je deblo belo, se ne segreje, drevo cveti pozneje in manjša je možnost, da bi cvetovi pomrznili ob spomladanski pozebi.

 

Ne nehajte hraniti ptic!
Ko ste začeli hraniti ptice na vrtu, tudi če je vreme milo, ne pustite krmilnice prazne. V tem času bo drevesom in grmovnicam, ki jih ptice rade jedo, že zmanjkalo hrane, zato bodo potrebovale krmljenje bolj kot kadar koli pozimi.