Oldal kiválasztása

Kraljeva družina žaluje: princ Philip je umrl v starosti 99 let

Edinburški vojvoda je zadnje dni preživel na gradu Windsor s svojo ženo II. S kraljico Elizabeto. Pred tem je bil 28 dni v bolnišnici.

Kraljica Elizabeta, mož angleške kraljice Elizabete, je umrla v petek v starosti 99 let.

Po 28 nočeh v bolnišnici je vojvoda Edinburški preživel zadnje dni na gradu Windsor z ženo. -piše Daily Mail.

Njeno veličanstvo kraljica je opoldne naznanila smrt svojega moža. V izjavi iz Buckinghamske palače je dejal: “Njeno veličanstvo z globoko žalostjo sporoča, da je kraljičin ljubljeni mož, princ Philip, umrl.”

Med zakoncema britanskega monarha je najdlje služboval ob monarhu in bil najstarejši moški član britanske kraljeve družine. Novica je presenetila vse, saj se je prejšnji teden še vedno udeleževal zaroke člana kraljeve družine.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Philip se je rodil v grški in danski kraljevi družini 6. februarja 1952. Po študiju v Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji se je leta 1939 pri 18 letih pridružil britanski kraljevi mornarici. Od julija 1939 je začel dopisovati s 13-letno princeso Elizabeto, ki jo je prvič spoznal leta 1934. Med drugo svetovno vojno je služboval v sredozemski in pacifiški floti. Po vojni VI. György je dal Fülöpu dovoljenje, da se poroči z Elizabeth.

Philip in Elizabeth imata štiri otroke: princa Charlesa, princeso Anno, princa Andrewa in princa Edwarda. Kasneje se je rodilo osem vnukov in nato deset pravnukov.

Buckinghamska palača je 4. maja 2017. sporočila, da se bo princ Philip avgusta 2017. upokojil iz javnega življenja.