Oldal kiválasztása

Koronavirus: V bližini je veliko težav, vsak dan umre 400 ljudi

V sosednjih Ukrajinah so velike težave: dnevno število ljudi, okuženih s koronavirusom, preseže 12 tisoč, vsak dan pa umre več kot 400 ljudi. Omejitve v državi so podaljšali do konca junija.

V Ukrajini se je širjenje okužbe s koronavirusom v sredo znova pospešilo, registriranih je bilo več kot 12.000 novih bolnikov, približno 3200 več kot prejšnji dan, število umrlih pa ponovno več kot 400 – piše MTI.

Zaradi tega je premier Denisz Smihal v sredo napovedal, da bo vlada nacionalno karanteno podaljšala do 30. junija, in pozval prebivalstvo, naj se še naprej izogiba velikim združbam med pravoslavnimi velikonočnimi in zgodnjimi majskimi prazniki, saj bi to privedlo do novega vnetja. , raje ostanite doma.

V Ukrajini je zaradi koronavirusa veliko težav
Tudi v Ukrajini je bila uporaba javnega prevoza omejena / ilustracija Foto: Maxym Marusenko / Getty Images

Super podatki
Po uradno objavljenih podatkih se je število odkritih okužb v preteklem dnevu povečalo za 12.162 novih primerov na 1.974.118, število umrlih pa za 429 na 40.796. Do zdaj je ozdravilo 1.514.472 ljudi, v preteklem dnevu jih je bilo skoraj 15.000, tako da je zdaj število aktivnih bolnikov spet padlo za približno tri tisoč, na 418.850, kot prejšnji dan.
Prejšnji dan pa je bilo v zadnjih dveh dneh v bolnišnico sprejetih veliko 4.411 bolnikov s koronavirusom in domnevno okužbo, v prejšnjih dveh dneh pa 2.400. Večina novih bolnikov, 965, je bila ponovno registriranih na najbolj okuženem območju države, glavnem mestu Kijevu.

Čakajo na AstraZeneco
Glavni državni zdravnik Viktor Ljasko, namestnik ministra za zdravje, je dejal, da bi moralo v četrtek v Ukrajino prispeti 367.000 odmerkov cepiva AstraZeneca prek mednarodne pobude COVAX.

Veliko je tudi bolnih majhnih otrok
Ukrajinska akademija znanosti je v svoji analizi opozorila na trend, da je bilo prejšnji teden hospitaliziranih veliko več majhnih otrok kot prejšnji teden. Prejšnji teden je vsaj dvakrat toliko otrok, mlajših od devet let, potrebovalo bolnišnično oskrbo kot med 10. in 19. letom – je akademike navedla tiskovna agencija UNIAN.

V Kijevu je lokalno vodstvo še poostrilo omejitve, ki presegajo klasifikacijo. Do 30. aprila ne bodo treba zapreti le trgovin in restavracij, ki prodajajo nebistveno blago, temveč bodo poleg šol zaprti tudi vrtci, trgi s hrano ne bodo odprti, javni prevoz pa bo odprt samo za zaposlene v strateških institucijah in podjetja s posebno kartico.

Epidemiolog Predrag Kon je dejal, da bi se epidemiološke razmere v Srbiji lahko izboljšale konec maja ali junija.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Število novih okužb se je v teh dneh zaradi množičnega cepljenja in zaostrovanja zmanjšalo. „Vendar omejitev za zdaj ni mogoče omiliti. Zaščitno masko je treba nositi, dokler v državi ni visoka stopnja imunizacije. Kdor okleva s cepivom, se moti” -je Kon dejal za RTV Srbija.

Glede nadaljevanja pouka v razredu je pojasnil, da obstaja nekaj tveganja, vendar med učenci prej ni bilo veliko okuženih.

V Beogradu je 40 odstotkov odrasle populacije že vzelo vsaj prvi odmerek cepiva, je povedal podžupan mesta Goran Vesić.

Danes se je začela imunizacija gostinskih delavcev, frizerjev in delavcev s podobnimi poklici. Do zdaj je bilo v prestolnici cepljenih skoraj 562.500 ljudi,
od katerih je 389.800 že dobilo obnovitveni odmerek. Cepivo je mogoče prevzeti na 17 točkah v Beogradu brez predhodne registracije, je pojasnil Vesić.

Število sprejemov v bolnišnice se je v Novem Sadu zmanjšalo

Število bolnikov s koronavirusom, zdravljenih v bolnišnici v Novem Sadu, se je znatno zmanjšalo.

Trenutno je v mestu zdravljenih 347 bolnikov s povišanimi boleznimi, kar je 13 manj kot prejšnji dan. Na ventilatorju je 30 ljudi. V vojvodinskem kliničnem centru je 260 okuženih, od tega 23 na umetnem dihanju. Na pljučni kliniki v Kamenici zdravijo 87 bolnikov s koronavirusom, od katerih jih 8 potrebuje prezračevanje.