Oldal kiválasztása

KO NAPADEJO POLŽI, JE TU ŠE EN NAČIN BOJA PROTI NJIM

Nevarni škodljivci na vrtu, ki lahko v nekaj sekundah uničijo nežne rastline, če jih ne nadzorujemo. Na srečo se je pred kratkim pojavila metoda, ki je učinkovita in enostavna za domačo uporabo.

Polži lahko na vašem vrtu povzročijo veliko škodo, če se preveč razmnožijo, lahko čez noč razžagajo vse sadike, zato ni dvoma, da jih je treba nadzorovati. Še posebej v deževnem vremenu! Na majhnih vrtovih se večina ljudi poskuša izogniti uporabi kemikalij, zato se splača uporabiti naravne metode. Dva madžarska raziskovalca, doktor György Rákóczy, otroški kirurg, in doktor Béla Pénzes, upokojeni profesor na Fakulteti za naravoslovje Univerze Szent István, sta na državni kmetijski razstavi in sejmu 2018 predstavila čudežno zdravilo za polže: sirotko.

Polži se ji ne morejo upreti
Raziskovalci so opazili, da sirotka, ko jo damo v past za polže, s svojim vonjem pritegne polže, ki zlezejo v past in jo zaužijejo, dokler ne poginejo. Če sirotki ne dodamo vode, je lahko učinkovito sredstvo za privabljanje polžev več tednov.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Mleko je učinkovito na drugačen način
Raziskovalca sta opazila, da je podobno učinkovito tudi surovo mleko, vendar privablja le manjše polže; sirotka pa deluje na velike polže, celo na strašnega španskega polža, ki rad obišče past. Zakaj sirotka uniči polže, še vedno ni jasno. Odkritje raziskovalcev je sprejel madžarski patentni urad, in čeprav se metoda ne uporablja pogosto, jo je vredno preizkusiti doma.

Kako doma izdelati sirotkine pasti
Pasti izdelajte na enak način kot pivsko različico, tj. v skledo dajte sirotko in jo postavite pod površino tal, tako da je rob poravnan s tlemi. Raven sirotke mora biti vsaj 3-4 cm; nato past pustite zunaj in zjutraj bo polna mrtvih polžev. Sirotka se lahko uporabi, ko so trupla odstranjena. To je okolju prijazen način, kako se znebiti polžev na vrtu.