Oldal kiválasztása

KARLU PREDANA TEŽKA ZAPUŠČINA: KAKŠEN KRALJ BO POSTAL?

Kronski princ Charles je prestolonaslednik že 70 let in tako najstarejši monarh v britanski zgodovini, ki je nasledil prestol.

Elizabeta II. ni bila le najdlje vladajoča britanska monarhinja, temveč tudi najbolj priljubljena monarhinja v zgodovini. Pravzaprav bi mnogi rekli, da je bila največja, saj ni bila le kraljica, temveč tudi skala, na kateri je bila zgrajena sodobna Velika Britanija. Z drugimi besedami, zapustila je zapuščino, ki se ji tako na strokovnem kot osebnem področju ni mogoče kosati. Njen sin Karel III. pa se mora po svojih najboljših močeh potruditi, da bo upravičil vladavino svoje matere.

Njegove možnosti so seveda omejene zaradi njegove starosti. 73-letni dedek petih vnukov, ki se je 70 let pripravljal na prevzem prestola in morda celo v zadnjih desetletjih opustil misel, da bi mu nekoč lahko res pripadla krona. Seveda si ni nikoli želel prestola, na katerega je sedel sedaj. Najbrž je že nekaj časa pričakoval, da se mu bo Elizabeta II. prostovoljno odpovedala v njegovo korist, da bo lahko počivala. Potem ko je Charles služil kroni do kraljičine smrti, se je kot valižanski princ odločil, da bo tudi sam izboljšal svet. Zavzema se za okolje in spodbuja alternativne vire energije. O teh vprašanjih je pogosto govoril z močnim glasom, ki si ga kot kralj ne more več privoščiti. Tudi če želi spregovoriti o pomembnem vprašanju, mora to storiti na način, ki ne bo omadeževal podobe monarhije.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Najpomembnejša naloga novega kralja bo, da ohrani pozitivno podobo kraljeve družine in jo prenese na svojega sina Williama. Zato ga pogosto imenujejo prehodni monarh, saj se zaradi svoje starosti ne bo mogel približati vladavini svoje matere. Verjetno se tega zaveda in ve, da njegova vladavina ne bo temeljila na velikih dosežkih, temveč na tihem, a odločnem vodenju. S slednjim ima veliko izkušenj, saj je bil dolgo časa vpet v vsakodnevne odločitve v ozadju.

 

Če pa pogledamo sedanjo energetsko krizo v Evropi, lahko Karel III. doseže veliko, saj je to njegovo strokovno področje.