Oldal kiválasztása

Kakšna je povezava zajca z veliko nočjo in zakaj zajec nese jajca?

Približuje se največji krščanski praznik – del tega je velikonočni zajec, ki nese jajca. Kako se je zajec znašel v velikonočni temi? Raziskali smo za vas.

Vsi smo v otroštvu na vrtu v travi iskali čokoladna jajčka, čakali razglednice sorodnikov z motivi zajca. O tem, kakšno zvezo ima hitra živalca z vstajenjem, pa smo najbrž začeli razmišljati šele v odrasli dobi. Torej, korenine velikonočnega zajca segajo precej v preteklost, celo za znanstvenike je uganka, kako je zajec povezan s krščanskim praznikom. Vsi nazori so enotni, da je zaradi svoje spretnosti in urnosti zajec simbol blaginje in plodnosti. Najbrž se je zaradi tega uspel ohraniti v krogu vsebine velike noči.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Boginja z zajčjo glavo in njeni ljubljenčki
Čas velike noči je bil določen na cerkvenem zboru v Nici leta 325 našega štetja: praznik se praznuje prvo nedeljo po prvi polni luni po spomladanskem enakonočju. Ta čas je bil zelo pomemben že v poganskih časih: pogani so praznovali prihod pomladi in novega življenja. Po nekaterih predvidevanjih naj bi tudi velikonočni zajec izviral iz tega obdobja, saj je bil zajec ljubljenček germanske boginje Eostare, ki je imela zajčjo glavo. Iz imena te boginje izvirata najbrž tudi angleška (Easter) in nemška (Oster) beseda za veliko noč. Na večini upodobitev je Eostara prikazana s pomladanskim cvetjem, pisanimi jajci in zajci.

Po legendi naj bi se ob prazniku pomladi zmeraj pojavila v spremstvu zajcev, ki so v travo odlagali pisana jajca, če so uzrli pridne otroke.

Ranjeni golob je postal dlakav
Večina otrok prej ali slej vpraša starše: „Kako zajci nesejo jajca?” Vprašanje že od nekdaj zanima tudi raziskovalce, ki podajajo različne razlage. V legendi o boginji Eoster nastopa tudi ptica; ena legenda celo pravi, da je imela boginja ptico, ki je nesla pisana jajca in se je za veliko noč spremenila v zajca. Spet druga legenda govori o tem, da je boginja rešila ranjenega goloba pred smrtjo tako, da ga je spremenila v zajca. Zajec naj bi ji v zahvalo za življenje podaril pisana jajca. Dilema ptice in zajca buri duhove tudi v krogu jezikoslovcev. Nekateri menijo, da je po stari germanski tradiciji spomladanska žival pegatka in ne zajec, saj so v določenih nemških pokrajinah za veliko noč podarjali pegatke in njena jajca. Nemški izraz za pegatko je Haselhuhn, kar se je mnogokrat krajšalo in je nastal izraz Hasel; izraz za zajca pa je Hase, zato bi se lahko primerilo, da je nastal nesporazum in se je zajec v velikonočni zgodbi znašel po pomoti.

Ni vseeno, kam odloži jajca
Velikonočni zajec je prvič omenjen v dokumentu iz 16. stoletja: v Nemčiji je bilo že takrat v navadi, da so pripravili velikonočno gnezdo, ki je bilo običajno v košari. Vanjo je po običaju velikonočni zajec znesel jajca za velikonočni zajtrk. Zakaj ravno gnezdo? Z razlago tega ne bo težav, saj velikonočni zajec spada med poljske zajce, ki ne kotijo v votline, temveč v gnezda. V madžarščini se zajčji mladiči imenujejo mladički.