Oldal kiválasztása
News

KAKO SPEČI DOMAČE KLOBASE, DA NE POPOKAJO

Ko se vreme postopoma ohlaja, se nam vse bolj cedijo sline po slastnih pečenih domačih klobasah. Vendar pa se med pečenjem naše namere večkrat izjalovijo; tukaj je navodilo, kako se izogniti tej nesreči.

November je čas jedi s kolin, zato je dobro, da na mizo občasno damo krvavice ali pečene domače klobase. Najbolje je, če lahko nekaj dobrih domačih klobas nabavite neposredno na kolinah, če pa ne poznate nikogar, ki bi klal prašiča, se odpravite v najbližjo mesnico – v tem času so police že polne klobas, pripravljenih za peko. Vendar pa vam lahko pečenje domačih klobas naredi nekaj sivih las, če med pečenjem klobase razpadejo, saj zaradi tega niso le videti drugače, ampak imajo tudi drugačen okus. Na srečo je to mogoče preprečiti. V nadaljevanju preberite kako.

V ponvi: pecite v kvalitetni ponvi

Če ste kupili zamrznjene klobase, počakajte, da se popolnoma odtalijo. Nato jih za deset minut namakajte v hladni vodi, jih temeljito obrišite, da preprečite škropljenje med peko. Nato jih prebodite z vilicami, da bo med peko lahko uhajala para. Pecite v ponvi, na katero se hrana ne prime, sicer bodo klobase med obračanjem razpadle. Če se med peko klobase prilepijo na ponev, se bo odstranila koža. Da se izognete temu, dajte v ponev žličko maščobe, jo segrejte in vanjo previdno položite klobase. V vroči maščobi jih na obeh straneh popecite, nato ponev pokrijete s pokrovko in klobase pecite še deset minut. Nato odstranite pokrov, še enkrat prepražite obe strani in pripravljene so za serviranje.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

V pečici: ni potrebe po predgretje

Tako kot pri cvrtju v ponvi klobase (ne zamrznjene) namočite v hladno vodo, saj s tem preprečite, da bi razpokale. Ne pozabite na prebadanje. Nato v globoko ponev dajte malo olja ali maščobe, pod klobase nalijte pol decilitra vode in jih postavite v pečico. Pomembno je, da klobase vedno začnete peči v hladni pečici. Pečemo 40 minut pri 180 stopinjah ali na nizki temperaturi, po pol ure peke pa klobase previdno obrnemo z dvema lesenima žlicama. Ko je koža rdeča in hrustljava, so klobase pečene.