Oldal kiválasztása

KAKO SHRANJEVATI OREŠKE, DA OSTANEJO SVEŽI IN ZDRAVI VSO POMLAD

Oreh je zaklad na vrtu, plodove pa že lahko obirate. Ni pa vseeno, kje in kako sadje shranjujete pozimi, saj orehi zlahka postanejo žarki. Pokažemo vam, na kaj je vredno biti pozoren!

Marsikdo pravi, da je bil letošnji pridelek orehov zaradi vrtalke orehov manj poškodovan kot prejšnja leta, kar je lahko posledica vročega in sušnega poletja. Kakor koli že, velja poskrbeti za letino orehov, saj olupljeni orehi lani niso bili poceni, letos pa lahko pričakujemo še bolj surove cene. Zato je ključnega pomena, kako shranjujete domače orehe, saj lahko tudi cel oreh splesni, postane žarek in ta zaklad gre v nič. Shranjevanje orehov ni čarovnija, vendar morate biti pozorni na nekaj stvari.

Pri jemanju morate biti previdni

Oreščki, namenjeni shranjevanju, so lahko le celi in zdravi, zato pri obiranju vzemite s seboj dve posodi: v eno zberite zdrave, v drugo pa zlomljene in počene. Slednjih ne zavrzite, če jih zlomite, lahko ovitke orehov shranite zamrznjene; vendar jih ne morete shraniti v lupinah za zimo, saj bodo žuželke in glodavci poskrbeli zanje.

Najprej jih posušite

Sveže nabranih orehov ne moremo shraniti za zimo, saj je sušenje pomemben korak, da bodo obstojni dolgo časa. Izberite primeren prostor, kjer ne bodo izpostavljeni vlagi in kjer se lahko zračijo. Če jih sušite zunaj na dvorišču, je pomembno, da se zrak ponoči ne ohladi preveč in da dobijo čim več sonca podnevi. Najbolje jih je sušiti na podstrešju, v garaži ali terasi. Jedrca razporedite po plastični ponjavi in jih pokrijte z mrežo, da jih ptice ne bodo videle kot plen. Kako dolgo se suši, je odvisno od vremena: lahko traja od enega do treh tednov.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ni pomembno, v kaj ga daš

Da bi oreščki dolgo zdržali, potrebujejo zračenje in zrak, zato jih pospravite v vrečko, ki prepušča zrak. To je lahko mrežasta torba ali torba iz redko tkanega platna. Prostor, kjer ga postavimo, naj bo hladen in zračen – shramba, dobro pa je tudi podstrešje. Če ne želite, da miši in podgane hodijo po njem pozimi, je vredno obesiti vrečke z orehi. Tako dragoceno oljno seme, oreh, ohrani svojo kakovost ne le do pomladi, ampak tudi v naslednjem letu.

Prepecite ga, preden ga zamrznete!

Poškodovane oreščke zlomite, oreščkova ovoja lahko tudi v zamrzovalniku. Če želite pravo poslastico za mrzle mesece, drobovje orehov položite v pekač, obložen s papirjem za peko, na 100 stopinj in sušite eno uro. Občasno obrnite, da zagotovite enakomerno sušenje. Na koncu temperaturo povečamo: drobovje orehov popečemo na 180 stopinj. Okus bo božanski, v zamrzovalniku pa bo zdržal leta.