Oldal kiválasztása

KAKO SE ZNEBITI GRENKEGA OKUSA KUMARE

Neredko ugotovite, da so kumare grenke, šele ko jih odnesete s tržnice domov. Da vaša kumarična solata ne bi bila neokusna, vam ponujamo nasvet, kako preprečiti to težavo.

Kumare so priljubljena poletna jed. Z vodo bogata, osvežilna zelenjava, ki jo obožujejo skoraj vsi, kdo pa ne obožuje kumarične solate? Seveda jo lahko jeste z drugo zelenjavo, fantastična pa je tudi kot kisla kumarica. Toda če pri njeni obdelavi niste previdni, je zelo lahko pripraviti grenko jed.

Zakaj so kumare grenke?
Za grenak okus kumar je kriv kumaričin. Ta snov se izloča iz plodov, ko so ti izpostavljeni neugodnim razmeram in se “borijo za preživetje”. To snov najdemo v večjih količinah na stiku stebla in zelenjave. Kumare, ki so izpostavljene pomanjkanju sonca, suši ali celo zmrzali, postanejo grenke. Če doma na vrtu pridelujete svoje kumare, to težavo lažje preprečite, saj se lahko ob rednem zalivanju in ustreznem gnojenju zlahka izognete grenkemu okusu. Pri zelenjavi, kupljeni v trgovini, žal na te pogoje nimate vpliva, vendar obstaja rešitev. Tukaj je opisano, kaj morate storiti!

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Znebite se grenkega okusa kumare!
Če kumarico olupite, ste že našli rešitev! Kukurbiatacin se običajno nabira v najtemnejšem delu kumare, na koncu zelenjave. Babičina metoda deluje tudi tu! Lupite od svetle strani proti temni, vendar ne po naključju v obratni smeri. Tako preprečite, da bi se neprijeten okus razširil. Temni konec kumare lahko celo odrežete.

+ Nasvet:
Preden pripravite kumarično salso, lahko kumare za nekaj ur namočite v hladno vodo.