Oldal kiválasztása

KAKO POSADITI REDKVICE, DA BOSTE IMELI OBILEN PRIDELEK

Zdaj je čas za sajenje semen na vrtu. Ta spomladanska zelenjava je zdrava, okusna in priljubljena tudi pri vrtnarjih začetnikih. Pokazali vam bomo, kako jo pridelati čim več.

Zelena čebula in mesečna redkev sta prvi sveži spomladanski zelenjavi. Redkvice hitro rastejo, hitro jih poberemo, njihov svež okus pa je odličen za sendviče in zajtrke. Vsi deli te zelenjave, ki spada v družino kapusnic, so užitni, mnogi pa poleg gomoljev jedo tudi stebla in liste v solatah ali kot pesto. Pokazali vam bomo, kako si lahko pridelate veliko domačih redkvic.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

1. Kdaj sejati?
Ker gre za rastlino, ki prenaša mraz, jo lahko začnete gojiti 4-6 tednov pred zadnjimi spomladanskimi zmrzalmi, torej sredi marca. Redkvice ne marajo presajanja, zato jih ne gojite kot sadike, temveč semena posejte naravnost na pripravljen zelenjavni vrt.

2. Poiščite pravo mesto
Dobro je izbrati mesto na vrtu, kjer bo dobila sončno svetlobo, saj bodo v senci najprej zrasli njeni listi, gomolji pa bodo manjši.

3. Pripravite zemljo
Gredico prekopljite, odstranite kamenje, velike grude in plevel. Če je zemlja ilovnata, jo zmešajte z malo peska, da jo zrahljate in omogočite koreninam redkvice boljšo rast. Pred sajenjem ne smete uporabljati svežega gnoja; če so tla revna s hranili, uporabite zrel kompost. Gredico zravnajte z grabljami, da bo zemlja čim bolj rahla, nato pa označite vrste: vsaj meter narazen.

4. Čas za setev
Semena redkvice posejte 2-3 cm narazen, 1-2 cm globoko, nato gredico zalijte. Sadike bodo kmalu vzklile, pri tednu dni pa lahko redkev razredčite: po eno rastlino na približno 5 cm, da bo razvila lepe in velike korenine.

 

5. Hitro zraste
Po redčenju morate le še redno pleti in zalivati gredico. Pomembno je, da je zemlja vlažna, vendar ne premokra. V povprečju redkvice dozorijo v 3-5 tednih; pobiramo jih lahko, ko je premer gomolja nad zemljo 2,5 cm. Pomembno je, da poberemo vse zrele redkvice; ne smemo jih pustiti v zemlji, saj bodo hitro propadle. Če jih je preveč, lahko gomolje redkvic shranite s temi postopki.