Oldal kiválasztása

KAJ TREBA UPOŠTEVATI, KO SE VOZIMO V HEROJU?

V avtu bi moralo biti dovolj vode in klimatska naprava bi morala delovati – a je to res dovolj za preživetje vročinskega vala v avtu?

Morda bo dolgo pričakovano olajšanje prišlo kmalu, a do takrat bodo morda še podirani toplotni rekordi: več evropskih držav že desetletja ni imelo takšne vročine! Srečneži lahko najbolj vroče dni preživijo ob robu vode, a tja morate priti prej. Z malo pozornosti pa lahko postane vožnja v vročem vremenu znosnejša in predvsem varnejša.
Raziskovalci so primerjali odzivnost ljudi pri 25 in 35 stopinjah. Rezultat: deset stopinj razlike naredi naše reakcije za 20 odstotkov počasnejše; učinek je tak, kot bi sedel v avto s pol tisočinke alkohola v krvi. Rešitev se morda sliši preprosta: takoj po odhodu vključite klimatsko napravo. Ampak to ni dovolj sladko.

V avtomobilu, ki ga pustimo na soncu, se temperatura v nekaj minutah dvigne na neznosno raven. Po izkušnjah Ameriškega inštituta za prometno varnost (NHTSA) se tudi v zmerno toplem vremenu, tudi pri 27 stopinjah, lahko potniška kabina avtomobila, ki stoji na žgočem soncu, segreje do 55 stopinj, če temperatura zraka doseže 38 stopinj. °C (kot je napovedano ta četrtek), se lahko notranjost segreje do 77 stopinj. Poleg tega je ogrevanje najhujše v prvih desetih minutah: v takšnem vročinskem valu je lahko tudi ta čas usoden za človeško telo, zato nikoli in pod nobenim pogojem ne puščajte otroka ali živali v stoječem avtomobilu!
Iz tega sledi, da po odhodu najpomembnejše ni vklop klimatske naprave, temveč prezračevanje. Vozite vsaj pol minute s spuščenimi stekli in temperatura se bo že znižala za polovico, klimatska naprava pa se bo z njo spopadla hitreje in varčneje.

Ni pomembno, kaj in kdaj se usedemo v avto. Tako kot zdravniki odsvetujejo bivanje na soncu med 11. in 14. uro, se tudi v tem času ne splača sesti v avto: na prvo velja pomisliti zaradi UV-sevanja, ki škoduje koži, na drugo pa zaradi pregrevanja potniškega prostora. Pred odhodom in med potjo jejte največ lahkih obrokov, vendar pijte veliko tekočine in redno. Če se odpravljamo na daljše potovanje, naredimo odmor vsaki dve uri in se oblecimo v lahka, dobro prezračevana oblačila.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Tako kot na voznika tudi na avto vpliva toplota. Pred speljevanjem preverite nivo motornega olja in hladilne tekočine, po potrebi dolijte. Ne zanemarite niti pnevmatik, na vročini so mehkejše, zato se bolje držijo, hkrati pa so tudi bolj krhke, nizek zračni tlak jih lažje poškoduje.

Ne nazadnje pred odhodom preverite klimatsko napravo, očistite filter za cvetni prah, po potrebi napolnite klimatsko napravo s hladilnim sredstvom. Čakanje v prometnem zastoju je vedno muka, a če je klimatska naprava slaba, lahko postane življenjsko nevarno.
In ko smo že pri tem: ne nastavite prevelike razlike med temperaturo v potniškem prostoru in zunanjo temperaturo. Če je zunaj 40 stopinj, mi pa jo nastavimo na 21 stopinj, ne samo, da se bo poraba goriva drastično povečala, saj klimatska naprava deluje brez prestanka, ampak nas bo vročina, ko bomo prišli ven, udarila kot kladivo. Ne tvegajte toplotne kapi.