Oldal kiválasztása

Kaj kuhati, če je nekdo bolan v družini?

So virusi navzdol? Te jedi je vredno dati na mizo! In ali že stari rek, da mamin juh zdravi vse?

Zdravilne učinke vročih juh so dokazale številne študije – nova raziskava kaže, da lahko pomagajo bolniku, da si opomore, tudi v primeru malarije. V prejšnji raziskavi iz leta 2000 je tradicionalna juha zavirala migracijo nevtrofilcev – za nos je prehlad v naših nosuh bela krvna celica, ki se bori proti okužbi. Raziskovalci pa niso našli razlage za vzrok.

Fotó: pixabay.com

Po mnenju znanstvenikov med zdravilno hrano ni le juha, temveč tudi česen in koromač. Če vse to kombinirate, lahko naredite odlično kremno juho, ki maksimira zdravilno moč vseh treh živil. Česen je znano, da deluje protivnetno, po nekaterih raziskavah pa je lahko dober za artritis, protin in celo depresijo. Juha zdravi tudi s svojo vsebnostjo beljakovin: športnikom ne pomaga le pri obnavljanju, temveč tudi dobro deluje, kadar se moramo zaradi bolezni regenerirati.

Nasprotno, če pacient ne mara juhe, lahko isti cilj dosežemo z ovseno kašo – še posebej, če je bolnik prešibak, da bi prežvečil drugo hrano, bogato z beljakovinami, na primer meso. Omega-3 maščobne kisline v ribah so tudi protivnetne, zato je to dobra možnost večerje, če ste bolni v družini. Sladkarije na osnovi mleka pomagajo tudi pri celjenju z veliko beljakovin – ptičje mleko pa ni postalo ena izmed najljubših jedi za okrevanje.