Oldal kiválasztása

JE TEŽAVA PRI PRILJUBLJENI AVTOMOBILSKI ZNAMKI, TEŽAVA JE NA STOTISOČE AVTOMOBILOV

Po mnenju proizvajalca ni razloga za skrb, vendar bo izpolnil zahtevo.

Zaradi posodobitve programske opreme morajo ameriške oblasti odpoklicati 362.000 Tesel – je razvidno iz dokumentov, objavljenih v četrtek. Odločitev je bila sprejeta po tem, ko je ameriška nacionalna uprava za varnost v cestnem prometu objavila, da Teslin sistem za podporo voznikom ni v skladu z zakonodajo o prometni varnosti in lahko povzroči nesreče.

Glede na stališče organa programska oprema omogoča vozilu, ki ga upravlja, da prekorači omejitev hitrosti in zapelje v križišča na nedovoljen ali nepredvidljiv način, kar poveča tveganje za trčenje.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Hkrati pa po navedbah družbe ni podatkov, da bi reklamirana pomanjkljivost povzročila kakršne koli poškodbe ali smrt v vozilih, ki jih zadeva odpoklic.

Kar zadeva sistem, so bili garancijski ukrepi zahtevani skupaj 18-krat. Proizvajalec avtomobilov s sedežem v Teksasu je napovedal, da bo posodobil svoj programski sistem za samodejno vožnjo prek oddaljenega dostopa za prizadeta vozila, ki so modeli, izdelani med letoma 2016 in 2023.

Ameriška nacionalna uprava za varnost v cestnem prometu (NHTSA) proti proizvajalcu, znanemu po električnih avtomobilih zaradi samovozeče tehnologije, vodi več preiskav v povezavi z domnevnimi nesrečami. Čeprav Tesla – oporeka ugotovitvam organizacije za prometno varnost
– je sporočila, da bo zahtevi ugodila.