Oldal kiválasztása

Izdano je opozorilo: v Evropi se pričakujejo atentati

Združeni narodi so opozorili, da se v Evropi pričakujejo atentati.

ZNO je naznanil, da bodo v Evropi napadi- je dejal varnostni strokovnjak József Kis-Benedek v nedeljski dopoldanski oddaji trenutnega kanala M1.

Fotó: pixabay.com

Strokovnjak je omenil Belgijo in Veliko Britanijo, kjer je stopnja pripravljenosti visoka. Hkrati je ugotovil, da je policija Evropske unije, EUROPOL, sporočila, da vojaki, ki so se prej pridružili teroristični organizaciji in so se vrnili v Evropo, niso zagrešili nobenega atentata. Večino terorističnih dejanj so storili “domači” morilci.

József Kis-Benedek je dejal, da EUROPOL od leta 2006 objavlja letno poročilo o terorističnih napadih v preteklem letu. V Evropi je podrobno opisano pet vrst atentatov. To so: džihadisti, nacionalistični (večino), desničarski ali levičarski in „tematski”.

Poročilo kaže, da so bili v Evropski uniji (Nemčija, Francija, Italija) uporabljeni poskusi uporabe orožja za množično uničevanje. Glede na poročilo je bilo leta 2018 129 atentatov v primerjavi z 217 v prejšnjem letu. Vendar je vprašanje, kako dolgo bo trajalo- je dejal.