Oldal kiválasztása

Grško migrantsko taborišče je prekrito z smeti in iztrebki

V prenaseljenih begunskih taboriščih, postavljenih na grških otokih, se migranti pritožujejo, da so primeri nasilja in zlorabe del vsakodnevnega. Grška vlada bi zgradila zaprt tabor, vendar niso vsi zadovoljni.

Si lahko predstavljate svoje življenje na mestu, kjer ne bi smeli zapustiti šotora po 21 urah, ker so vsi tatovi izgubljeni, in kdor svoje stvari ne bo prostovoljno oddal, je zlorabljen ?! Kje iz varnostnih razlogov ni priporočljivo iti na stranišče sam?

– ta pesniška vprašanja je v odprtem pismu postavila afganistanska ženska, ki živi v Moriji, enem največjih grških begunskih taborišč na otoku Lesbos. Zdravniki lahko le potrdijo vsebino pisma: v taborišču so prisotni nasilje, trpinčenje in otroška prostitucija. A dejstvo, da humanitarne razmere ogrožajo humanitarno katastrofo, ne izboljša razmer. Pred kratkim je zaradi hude dehidracije umrl devetmesečni dojenček.

In stanje se iz dneva v dan slabša, ko na grške otoke prihajajo ilegalni priseljenci iz Turčije.

Taborišča v Lezbosu, Samosu, Chiosu naj bi v bližnji prihodnosti zaprli v Atenah. Prvotno ustvarjeni kot registracijski center, v teh krajih je zdaj šestkrat več bivalnih prostorov, kot bi jih bilo. Med šotori vse pokrivajo oči in iztrebki. Načrtuje se, da bodo v prihodnosti vsi na grškem kopnem zaprosili za azil. Po drugi strani bodo zavrnjene prosilce za azil ali ilegalne migrante pridržali na otokih, dokler jih ne bodo mogli deportirati. Ta pripor bi bil dovoljen največ eno leto in pol.

Vendar samoški župan ostro protestira. Župan ne želi kampa s 5.000 sedeži na 32.000 prebivalcih otoka. Grčija in Evropska unija pa bosta morala nekaj pripraviti, saj bo poleg Grčije na Balkanu vse večje število migrantov, ki bodo brez izjeme odpotovali v zahodno Evropo.

Fotó: pixabay.com

In tistim na migrantski poti je zmanjkalo potrpljenja. Mlajši migranti brez spremstva spijo na ulici, namesto da vstopijo v taborišče. Poleg tega lačni migranti veliko kradejo, brez dovoljenja vstopajo v domove in pogosto nadlegujejo ženske.