Oldal kiválasztása

Grozne razmere v Benetkah, sirene ves čas - video na mestu

Voda v italijanskem mestu je tako visoka, da je nemogoče voziti v gumijastih čevljih.

Dve starejši osebi sta izgubili življenje v Benetkah v Italiji, ki jih je v sredo zvečer zaradi močnih nalivov prizadela rekordno velika morska voda – piše MTI.

V Benetkah še vedno dežuje, morska voda zaradi močnega vetra priteka v mesto, zasul je tudi znameniti Trg svetega Marka. Raven vode v katedrali svetega Marka je bila ponoči nad 1 meter. Italijanski minister za kulturo je v Benetke poslal krizni odred. Vrtci in šole so v sredo zaprti.

Mesto je potopljeno že od torka, doseglo je višino 187 centimetrov ponoči, kar je rekord: po zgodovinskih zapisih je tako visoka voda od leta 1200 izmerjena le šestkrat. To je drugo najvišje mesto po letu 1966, ko so na trgu svetega Marka merili 194 centimetrov.

Fotó: pixabay.com

Morska poplava je popolnoma poplavila otok Pellestrina, kjer sta življenje izgubila dva starejša. Eden od njih je umrl zaradi električnega udara, ko je poskušal zagnati črpalke v svojem stanovanju. Zadnjič, ko je bila ta cena na otoku, je bila med veliko poplavo leta 1966.

Požar v palači Ca’Foscari v Benetkah je izbruhnil zaradi kratkega stika, ki ga je povzročila voda. Spodnje nivoje je preplavilo več beneških hotelov. Trgovine so tudi pod vodo, gondole jih je odnesel veter. Tudi veter se je odpravil z motornim čolnom na pomolu otokov. Gasilci so delali vso noč.

Telefonska povezava je izgubljena in še vedno blokira. V sredo je župan mesta najvišjo stopnjo pripravljenosti odredil.

Do srede zjutraj se je vodostaj znižal na 120 centimetrov, še en vrh pa se pričakuje zjutraj na 145 centimetrov. Sirene, ki signalizirajo prihod cene, nenehno signalizirajo naraščanje vode. Raven vode nad enim metrom pomeni, da na mnogih točkah gumijasti čevlji s koleni niso dovolj za prevoz.