Oldal kiválasztása

Groza v laboratoriju: Raziskovalec se je okužil s smrtonosnim virusom

Raziskovalca je okužil patogen, povezan s črno strupo.

Uslužbenec v laboratoriju v San Diegu se je po nesreči zabodel s prstom okužil s povzročiteljem črne osice, piše Live Science. Virus cepiva je povzročil, da so se njeni prsti nabreknili ali črnili. Primer strokovnjaka je poseben, saj je bila prvič laboratorijsko razvita okužba zdravljena z novim pripravkom proti strupi, imenovanim tekovivirus.

Virus vaccinia je eden od virusov malih strupov, vendar ne povzroča črne. Virus cepiva je bil uporabljen za cepljenje proti črni strupi, do leta 1980 pa je bil uporabljen za izkoreninjenje bolezni po vsem svetu. Dandanes se cepivo uporablja le redko, zlasti pri ljudeh, ki delujejo z virusi koz.

O nedavno okuženi okužbi je prišlo, ko je 26-letni laboratorijski delavec želel cepiti miško z virusom, a je po nesreči zabodel lasten prst. Takoj je obvestila svoje nadrejene.

Ker je strokovnjak pred tem zavrnil cepljenje z neprijetnimi stranskimi učinki, se vaša organizacija ni mogla upreti bolezni.

Fotó: pixabay.com

Deset dni po nesreči ji je prst na mestu punkcije otekel in bolel, pozneje pa je povišala telesna temperatura. 12. dan so se zdravniki odločili, da ga zdravijo s tekovivirimatom, preden se mu je stanje poslabšalo. Dva dni pozneje je prišlo do izboljšanja, čeprav so trajali tri mesece, da je vse mrtvo tkivo izginilo.

Glede na študijo, ki opisuje primer, je bila terapija uspešna, vendar ni mogoče priti do daljnosežnih zaključkov. Tecovirimat morda ni tako učinkovit pri drugih virusnih boleznih cepiv.