Oldal kiválasztása

Escobarjeva žena je prosila, naj se razveže - Intervju

Komaj 15 let je imel, ko se je poročil s Pablom Escobarjem, najslavnejšim svetovnim brivcem za droge. Victoria Eugenia Henao je po 26 letih poslušanja prekinila tišino in resnico opisala v filmu - Moje življenje gospe Escobar s Pablo. Vdova je Ripostu dala intervju, v katerem je iskreno spregovorila o svojih občutkih in življenju.

ripost: Poročila se je pri petnajstih letih. Kaj je Pablo Escobar spoznal?

Victoria Eugenia Henao: Takrat smo živeli v stanovanjskem naselju. Bil je človek, ki se je veliko ukvarjal z tamkajšnjimi ljudmi in bil županov tajnik. Bil je zelo čeden človek in neskončno romantičen! Nenehno so jo presenetile rože in najlepše čokolade, ustvarjala je čustveno glasbo, rada je citirala od različnih pisateljev in veliko sva hodila. To je bil moški, v katerega sem se zaljubil.

ripost: Je bil kot družinski starš tako skrben?

V. E. H .: Absolutno! Dejansko je bil človek, ki se je vedno trudil sodelovati v življenju svojih otrok. Ob večerih je legel na zibelko hčerke in bral pravljico Manuela. Sina je redno pripeljal domov iz šole, pozoren je bil na njegovo šolanje in je bil tam ob vseh rojstnih dneh, v vsakem pomembnem trenutku. Moral sem iti k psihologu, da sem se naučil vzgajati svoje otroke, vendar je Pablo ravnal tako, kot so me naučili kasneje psihologi. Bil je zelo dober oče.

ripost: Ali sanjate o preteklosti? Kako zdaj vidite Pabla?

V.E.H .: Redno se zbujam ob zori, z velikimi napadi tesnobe. Imel sem sanje, v katerih se je pojavil moj mož in me je hotel ubiti.

ripost: Med pisanjem knjige menda izidejo lepi in boleči spomini.

V.E.H .: V celotnem procesu sem doživel zelo globoko katarzo. Bili so trenutki, ko nisem mogel prepisati, tako da sem bil tako vznemirjen zaradi vsega, kar sem napisal. Drugič sem se čudil, da sem po vseh teh grozotah še vedno živ in jaz.

Zato se pogosto zahvaljujem Bogu. Zdaj se morda počutim nekoliko bolj umirjeno, kot da se ta ogromna senca, ki me je vrgla vse življenje, raztaplja. Upam, da se bom do konca svojega dne končno znebila.

ripost: Del knjige iskreno piše o delu zasebnega življenja vašega moža, ki ga morda niste bili del. Kako se je bilo soočiti s Pablo ženskami?

V.E.H: Njegova nezvestoba je bila zame zelo žalostna in nezaslišana. Najbolj pa je bil najbolj nezvest, ko so ga iskali in preganjali življenje in smrt. Vzporedno je imel tri ljubice, vendar mislim, da se niso poznali. Ampak vse sem poznal.

Bil sem zelo poškodovan, neskončno bolan, ker mi je to storil. Prosil sem jo, naj me pusti, naj se ločim od nje, toda njen odgovor je bil: ‘Nikoli! To se v življenju nikoli ne more zgoditi. Vi ste moja družina, vi ste mi doma, nikoli se ne bom ločil! ‘ Takrat sem idealiziral njegovo ljubezen, mislil sem, da se bo z mano oglasila res ljubeča oseba. Zdaj vidim, da se je naselil nad mano in vladal nad mano.

ripost: Kako se danes nanašaš na spomin njenega moža?

V.E.H .: Moja bolečina je zelo globoka. Nočem ohraniti nobenega odnosa z njim … Imel sem prvo in edino ljubezen z dvema otrokoma. Hkrati obstaja oseba, katere drugi del je bil groza, groza in groza. Strašno sem jezen, poln jeze, neizmerno jezen. Včasih še danes jezno govorim z njo.

ripost: Kako se počuti, ko je njen mož postal neke vrste negativni superjunak v očeh ljudi?

V.E.H .: O Pablu obstaja veliko mnenj. Moj sin se je v zadnjih desetih letih pogovarjal z več kot petsto tisoč mladimi. Nekateri še vedno gledajo na Pabla kot na bogove. Poskusimo jim razložiti, da je bil velik del mojega moža sam nor in nikakor ni zgled. Njegovi igrani filmi so zelo naklonjeni, in čeprav je moj sin obiskal serijo Narcos, da bi pomagal narediti bolj zatemnjeno sliko Pabla, ga niso zanimali. Priporočam dokumentarni film, ki ga je posnel moj sin, vsem, ki jih zanima pravi Pablo Escobar.

ripost: Zakaj menite, da bi se morali vi ali vaši otroci za kar koli opravičiti?

V.E.H .: Ker me nenehno presojajo. Zaradi mnogih stvari so odgovorni za to, da ničesar ne storim proti slabemu, saj Pablo ne bi mogel spraviti na pravo pot. Morajo pa razumeti, da sem odraščal v macho družbi. Zanima me bolečina moje države in bi jim rad pomagal predelati.

ripost: Ali vam lahko odpravijo Kolumbijci?

V.E.H .: Št. Preveč bolečine, premočnih občutkov … Mogoče se bo to sčasoma spremenilo.

ripost: Za njim so leta strahu. Se zdaj počutite varno?

V.E.H .: Ja, zelo. Zdaj nekdo, ki nadzoruje življenje vsakega človeka, sam dober Bog, nadzoruje mojo usodo. Bili so zelo religiozno izobraženi in mislim, da je to tisto, kar bi mi lahko dalo moč v težkih časih.

ripost: Kako so danes vaši dnevi?

V.E.H .: Prvič v življenju sem uspel stopiti v stik s seboj. Uživam v tem, da sem navaden državljan. Tudi jaz moram zjutraj vstati, iti v službo kot kdorkoli drug. Delam na konferencah in delam kot življenjski svetovalec. Doma vodim gospodinjstvo, kuham, delam tako kot to počne vsaka ženska. Lahko varno grem na ulico, povsem novo je življenje. Prvič čutim, da sem popolna osebnost.

ripost: Kakšno je sporočilo, ideja, ki jo hočeš ljudem vseeno dati, a te morda nisem vprašal?

V.E.H .: Najprej bi mladim rekel, naj to zgodbo preberejo, da se ne bi zgodilo nič drugega. Ali pa sta za uživanje drog in trgovanje z njimi odvisni dve vrsti: najprej izgubite svobodo in nato svoje življenje.

Fotó: pixabay.com