Oldal kiválasztása

DVAKRAT VEČ PRIJAVLJENIH OKUŽB S KOVIDOM V NAŠI SOSESKI KOT OKUŽB Z GRIPO

Koronavirus je v Romuniji ponovno v napadu.

Število na novo diagnosticiranih okužb s koronavirusom se je v Romuniji povečalo že četrti teden zapored in se od konca januarja podvojilo – poroča Medical Online.

Ministrstvo za zdravje v Bukarešti že štiri mesece objavlja zbirne podatke o širjenju pandemije v Romuniji in številu žrtev na tedenski in ne dnevni ravni. Najnovejši podatki kažejo, da je bilo prejšnji teden ugotovljenih 5.211 novih okužb, kar je 120 odstotkov več kot v zadnjem tednu januarja.

Nazadnje je bila krivulja epidemije na tej ravni v začetku oktobra lani, na padajoči veji šestega – in zaenkrat zadnjega – vala. V zadnjem mesecu se je število primerov koronavirusov, pri katerih je bila potrebna hospitalizacija, povečalo za 45 odstotkov na 1.181, medtem ko se je število resnih primerov, pri katerih je bila potrebna intenzivna oskrba, povečalo za 20 odstotkov na 141. V Romuniji vsak teden testirajo za kavicid približno 70-75.000 bolnikov, za katere sumijo, da so okuženi, stopnja odkrivanja pa se je v zadnjem mesecu podvojila, saj je bilo 7,2 odstotka testov pozitivnih. Prejšnji teden je v Romuniji umrlo 29 bolnikov, okuženih s koronavirusom. Na srečo se trend upadanja števila žrtev od začetka leta ni ustavil.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Število primerov bolezni dihal je začelo naraščati sredi februarja in je v državi ponovno preseglo 100.000 primerov na teden. V zadnjem tednu je bilo zabeleženih skoraj dvakrat več primerov Covida kot primerov gripe. Število laboratorijsko potrjenih okužb z gripo (približno 500 na teden) predstavlja le slabo desetino števila okužb s koronavirusi.

Prvi primer okužbe s koronavirusom je bil v državi zaznan šele pred tremi leti, 27. februarja 2020. V Romuniji, ki ima 19 milijonov prebivalcev, je 67 704 smrti pripisanih kaviridu. V prvem letu epidemije je v državi umrlo 20 287 registriranih oseb s koronavirusom, v drugem letu 43 066 in v tretjem letu 4351. S cepivom proti koronavirusu je bilo cepljenih 45% prebivalstva, ki se je lahko cepilo, vendar se je cepljenje po odpravi izrednih razmer v zdravstvu v Romuniji marca lani skoraj ustavilo.