Oldal kiválasztása

Dobro je vedeti, zato morate za žar pripraviti popoln ogenj

Vžig bo s temi triki lažji.

Z bližajočim se vremenom in poletjem se bo končno začelo žar, saj ni nič boljšega kot biti zunaj na prostem in jesti okusno hrano. Vrtna zabava na žaru je ponavadi eden izmed najbolj priljubljenih družabnih dogodkov, saj lahko v priložnostnem vzdušju z bližnjimi prijatelji in družinskimi člani klepetate, se zabavate in uživate v okusni hrani in pijači. Marinirano in na žaru meso je zelo priljubljeno, vendar njihova priprava ni tako enostavna. Pasti je lahko veliko, zdaj za najpomembnejšo: svetujemo o kurjenju ognja, saj lahko nekakovostno oglje zlahka pokvari okus hrane, neenakomerno nakopičena žerjavica pa meso in zelenjavo na žaru.

Najpomembnejši elementi popolnega ognja na žaru:
Kakovost oglja
Morda niti ne mislimo tako, a dobro izbran briket ali oglje je vsaj tako pomembno kot kakšno kuharsko znanost imamo. Če je le mogoče, dobite izdelek dobre kakovosti, saj lahko cenejša embalaža dvomljivega izvora celo skrije kemično obdelani odpadni les. Poleg tega nekvalitetno oglje daje neprijeten priokus hrani na žaru.

Vžig
Vžig je za mnoge težava, ki pa lahko pride razmeroma hitro. Če obstaja način, da dobimo žarilno cev, znano tudi kot žarni dimnik, ker bo to precej olajšalo, lahko pa se tudi izognemo uporabi vžigalnih tekočin, napolnjenih z različnimi kemikalijami. To je nežen izdelek, kajti če ne kupimo brezbarvne tekočine za žare brez vonja brez vonja, se bo vonj žal čutil tudi v okusu hrane.

Žarilna cev je enostavna za uporabo in z njo lahko zagotovite popolno segrevanje oglja. Gre za perforirano napravo, ki je videti kotlička, v katero morate le vstaviti oglje, vžgati vžigalnik pod rešetko na dnu konstrukcije in nato v žar naliti popolnoma žareč les.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Aranžma žarečega oglja
Koristni nasveti za peko na žaru
Pazite, da izpuščena mast ne kaplja na oglje.

Zelo pomembno je biti pozoren na izravnavo oglja, da se mesnine enakomerno ocvrti. Če imate večjo površino za peko na žaru, je tu zanesljiv nasvet naravnost iz prednosti: oblikujte tri pasove z žarečim ogljem. V prvem razpršimo žerjavico bolj gosto in višje, da se bo naša hrana na tem pasu močneje pražila. V drugem naj bo žerjavica nižja, zato bo faza peke lažja. In v tretje sploh ne dajmo oglja, končane pečenke bomo tu lahko potegnili na stran, toplota pa bo do porabe lepo ogrevala.

Varnost
Nikoli ne puščamo mesa in zelenjave, ki škripa nad žerjavico, brez nadzora, saj delamo samo z ognjem. Paziti morate na varnost, zato imejte vedno žlico vode ob rešetki. Kot pravi pregovor: bolje se je bati kot se bati.