Oldal kiválasztása

Do zdaj smo mislili, da gre le za pravljično bitje: znanstveniki so našli neverjetno najdbo

Eden od namišljenih junakov risane ledene dobe bi bil lahko zelo resničen.

V Argentini so našli starodavno fosilo živali, ki je zelo podobna molju, izmišljeni meč-zob veverica, je na Twitterju objavila univerza La Matanza iz Buenos Airesa.

25 centimetrsko bitje, Pseudotherium argentinus, je preživelo trias pred 230 milijoni let. Njeni fosilni ostanki so bili leta 2006 najdeni v provinci San Juan v Zahodni Argentini, odkritje pa je bilo šele pred kratkim objavljeno v znanstveni reviji PlosOne po preučevanju lobanje na Teksaški univerzi.

Fotó: pixabay.com

“Starodavno praskež” je odkril paleontolog Ricardo Martinez, ki je opisal, da ima žival zelo dolg, sploščen gobec, tudi z dolgimi pasmi, ki segajo skoraj do roba gobca.

Agencia CTyS- UNLaM

@CTyS_UNLaM

Paleontologists discover a 231 million years old species nearly identical to the ‘squirrel’, Scrat, of the Ice Age http://www.ctys.com.ar/index.php?idPage=20&idArticulo=3844 …

Vendar za razliko od namišljene veverice mečarice, znane iz risank iz ledene dobe, Pseudotherium argentinus verjetno ni hranil želodov, ampak žuželk in drugih manjših živali.

V Argentini najdejo veliko fosilov iz treh geografskih obdobij, triasa, jure in krede in se zelo razlikujejo od ostankov živali primatov na severni polobli – piše MTI.