Oldal kiválasztása

DEKLE, KI SE JE PRI 15 LETIH PRIDRUŽILO ISLAMSKI DRŽAVI, SE NE SME VRNITI DOMOV

Z odločbo ministra ji je bilo že odvzeto državljanstvo.

Shamima Begum je bila stara 15 let, ko se je z dvema prijateljema njene starosti v Londonu vkrcala na letalo in se pridružila Islamski državi (ISIS), najprej v Turčijo, od koder so prestopili v Sirijo, od tam pa je vodila neposredna pot v teroristično organizacijo.

V središče pozornosti je prišla leta 2019, ko so jo kot nevesto ISIS prikazali na prvih straneh več časopisov. Poročila se je z borcem Islamske države z Nizozemske in imela tri otroke. Svojo nekdanjo vlado je prosila, naj ji zaradi hudih okoliščin dovoli vrnitev, vendar ji je takratni britanski notranji minister Sajid Javid odvzel britansko državljanstvo. Zakon o državljanstvu iz leta 1981 to dovoljuje, če vodja države trdi, da obstaja teroristična grožnja.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Pravni zastopniki mlade ženske so se na odločitev pritožili in od takrat potekajo pravni spori. Pritožbeno sodišče v Londonu je leta 2020 ugodilo pritožbi, ker Begumova ni imela ustreznega pravnega sredstva zoper odločitev ministra iz Sirije. Sklep je določal, da se lahko vrne v Veliko Britanijo, kjer lahko začne sodni postopek za povrnitev državljanstva. Vendar se je pritožilo tudi londonsko notranje ministrstvo in britansko višje sodišče je njeno vrnitev zavrnilo. Po najnovejšem poročanju CNN je to odločitev zdaj potrdilo posebno britansko pritožbeno sodišče za priseljevanje. Utemeljilo je, da pravica do poštenega sojenja ne prevlada nad drugimi odločilnimi vidiki, kot je obveznost vlade, da ohrani javno varnost.

Dekle, ki ima zdaj 23 let, mora zato ostati v taborišču na severu Sirije, ki ga vodi lokalna kurdska milica. Medtem je zaradi podhranjenosti izgubila vse tri otroke, česar ne more spremeniti nobena ugodnejša zakonodaja.