Oldal kiválasztása

Danska policija je preprečila muslimanski napad

Danska policija je v sredo v racijah po celi državi aretirala dvajset oseb, ki jih sumi priprave islamskega napada.

Po izjavah danske policije in poročevalskih agencij so akcijo izvedli z namenom preprečitve več načrtovanih terorističnih napadov, o katerih so dobili informacije. Zajeti ljudje so poskušali nabaviti eksploziv in strelno o rožje.

„Teh dvajset oseb je poskušalo pridobiti strelno orožje ter nabavljalo sestavine in sestavne dele za eksplozivna telesa,” je povedal Jorgen Bergen Skov, načelnik v Kopenhagnu. Izjavil je tudi, da bodo nekatere od priprtih oseb zaslišali že v četrtek in jih izprašali glede suma terorizma.

Fotó: pixabay.com

„Pomembno je poudariti, da smo zajeli vse osebe, ki so bile na našem seznamu osumljencev,” je dodal načelnik, ki pa ni izdal državljanstva priprtih oseb.
„Po ocenah bi lahko rekli, da so te ljudi gnali skrajni islamistični indici« – je povedal Flemming Drejer, predsednik obveščevalne agencije.

Na Danskem je bil zadnji teroristični napad leta 2015. Takrat je oboroženi napadalec streljal v kavarni enega od kulturnih centrov v Kopenhagnu, kjer se je odvijala prireditev o svobodi govora. Nekaj ur kasneje pa je napadel eno od sinagog. Napadalec je ustrelil dve osebi, šest policistov pa ranil. Strelca so organi javnega reda in miru s strelnim orožjem ubili.