Oldal kiválasztása
News

ČLENI IZ SLIVOVE DŽEME NA PARI Z MAKOVIM IN VANILIJEVIM PUDINGOM: POKAZALI VAM BOMO, KAKO SE JO NAREDI

Po pogostitvi si vsi obliznejo deset prstov! Dobra novica je, da je izdelava sploh ni zapletena; vam pokažemo recept.

Ob besedi cmok nas večina pomisli na različico iz krompirjevega testa in polnjene s slivami ali kvečjemu skutni cmoki; dušene štruklje najdemo le na jesenskih sejmih ali v kočah avstrijskih smučišč. Kdor pa je to dobroto enkrat okusil, je ne more nikoli pozabiti; in ga želite pripraviti doma. Njegovo testo je narejeno s kvasom in se kuha v pari namesto v vodi. Samo ta operacija je lahko problematična med pripravo, če jo želite izvajati doma, če pa imate večjo nogo in sito ali filter, ki ga lahko namestite nanjo, potem ste preskočili vse ovire, ki lahko stojijo med vami in doma narejena parna krogla.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Sestavine

Za testo:
1 dkg kvasa
1,5 dl mleka
25 dkg fine moke
1 žlička sladkorja
1 ščepec soli
1 rumenjak
Naribana lupina 0,5 limone
3 žlice masla
Za nadev:

13 dkg slivove marmelade
1 žlica ruma

Za vanilijev puding:
4 dl mleka
2 žlici sladkorja v prahu
2 rumenjaka
1 žlička vanilijevega sladkorja
1 žlica škroba
1 ščepec soli

Služiti:
maslo
5 dkg mletega maka
1 žlica sladkorja v prahu

Priprava:
Kvas razmešamo z mlačnim mlekom in sladkorjem, nato pa mu primešamo moko, sol, rumenjaka in naribano limonino lupinico ter zgnetemo mehko testo. Pustimo vzhajati na toplem 45 minut, nato ga razdelimo na 8 enakih delov in sploščimo.
Zmešamo rum in slivovo marmelado, nato pa jo z žlico dodajamo na sredino sploščenega testa. Iz testa oblikujemo polpete, ki jih namažemo s stopljenim maslom.
Na dno večjega lonca nalijte malo vode, nato pa na vrh postavite filter. Če takšnega filtra nimate, lahko uporabite tudi platneno pleničko, ki jo preprosto zavežete na vrhu noge. Cmoke damo v filter, pokrijemo z drugo nogo in pustimo stati pribl. Poparite jih v 15 minutah. Pomembno je, da so vseskozi pokriti.
Pripravite vanilijevo omako: sestavine zmešajte, pristavite na štedilnik, nato pa med stalnim mešanjem zavrite. Lahko gre tudi na krožnik, še topla.
Cmoke poberemo iz cedila, premažemo s stopljenim maslom, položimo na vanilijev strok in potresemo s sladkorjem v prahu.
Vir: mindmegette.hu