Oldal kiválasztása

ČAS JE, DA PREBUDITE PELARGONIJO, ZATO ZAČNITE

Ko se vreme otopli, se rastline počasi začnejo prebujati in pelargonije niso nobena izjema. Če želite, da bo vse poletje rodila čudovite cvetove, jo je vredno pripraviti, preden se prebudi iz zimskega spanja. Tukaj je opisano, kaj morate storiti!

Čas je, da izvlečete pelargonije, ki ste jih odložili za zimo, in jih pripravite na prebujanje spomladi, saj bodo kmalu začele dobivati vlago, poleg tega pa ni vse odvisno le od stanja rastline, preden začne cveteti. Če želite, da bodo pelargonije vse leto videti lepo, ni dovolj, da jim privoščite zimski počitek, temveč jih morate temeljito pripraviti na spomladansko prebujanje. Tukaj je navodilo, kako to storiti!

1. Pogosteje jih zalivajte
Prvi korak je, da jih postopoma zalivate vedno pogosteje in tako spodbudite rastlino, da se prebudi iz zimskega spanja. Pri tem ji lahko damo tudi malo hranilne raztopine.

2. Preverite, očistite, porežite
Pelargonije vzemite ven in odstranite odmrle liste. Čas je, da jih obrežete; čeprav vam bo morda žal, se temu koraku žal ne morete izogniti, saj je to predpogoj, da bodo poleti imele lepe poganjke in cvetove. Njihova stebla skrajšajte na 2-3 poganjke.

ikustracija

3. Dajte jim svežo zemljo
Čeprav pelargonij ni treba vsako leto presaditi, bodo spomladi hvaležne za malo sveže zemlje. Iz lonca odstranite zgornjih 4-5 cm zemlje in jo zamenjajte s svežo zemljo za pelargonije. Tako bodo rastline dobile veliko hranilnih snovi.

4. Navadite jih na sončno svetlobo
Med prezimovanjem ne potrebujejo veliko svetlobe, ko pa se prebudijo, se to spremeni: prestavite jih na sončno in toplo mesto. Najbolje je, da jih postavite na sončno okensko polico. Če je zunaj toplo, jih lahko za uro ali dve na dan postavite na teraso ali vrt, vendar jih ponoči prinesite v hišo, dokler ne mine zmrzal.