Oldal kiválasztása

BRITANSKA JEDRSKA PODMORNICA SE JE POD PRITISKOM SKORAJ ZRUŠILA, DO KATASTROFE JE MANJKALO LE NEKAJ SEKUND

140-članska posadka se je nahajala v bližini "območja smrti".

Britanska jedrska podmornica se je potopila tako globoko, da se je skoraj zrušila pod pritiskom vode, merilnik se je pokvaril, so sporočili vojaški viri, ki jih navaja spletna izdaja britanskega tabloida The Sun. Portal poroča, da je nesrečo preprečil pozoren inženir, ki je kolege opozoril, da je nekaj zelo narobe.

 

Britanska jedrska podmornica se je pod pritiskom skoraj zrušila, katastrofa je bila oddaljena le nekaj sekund
Po poročanju časnika The Sun se je med patruljiranjem v severnem Atlantiku skoraj potopila podmornica razreda Vanguard britanske kraljeve mornarice. Podmornica je imela na krovu dve jedrski raketi, na njej pa je bilo 140 članov posadke, zato posledic nesreče ni bilo mogoče predvideti.

Težavo je povzročila neznana okvara instrumenta za merjenje globine, ki je nenehno kazal, da je podmornica neposredno pod morsko gladino. Napačna indikacija je poveljnike napeljala k prepričanju, da je plovilo nepremično, medtem ko se je nenehno premikalo proti oceanskemu dnu.

Podmornica naj bi bila v takšnem stanju potopljena več minut in je skoraj dosegla t. i. “območje smrti”, kjer bi pritisk vode preprosto zdrobil trup. Na napako je po naključju opozoril inženir, ki je delal v instrumentalni sobi in je zaradi nenormalne lege indikatorja opazil, da je podmornica tik pred razbitjem, ter opozoril kapitana.

“Naloga inženirjev ni, da nadzorujejo globino podmornice, a ko so videli, kako globoko so, so ugotovili, da je nekaj narobe. Razumem, da so bili na globini, kjer podmornica teoretično še lahko deluje, vendar je najbolje, da tam ne ostanejo predolgo.”
– vojaški vir, ki ni želel biti imenovan, je povedal za The Sun. Tabloid iz varnostnih razlogov ni razkril imena podmornice ali kako globoko se je potopila zaradi okvare.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Nekateri vojaški viri trdijo, da je največja globina potopitve podmornic razreda Vanguard 500 metrov, zato je bilo plovilo morda blizu te globine.

Tiskovni predstavnik Kraljeve mornarice je za The Telegraph povedal, da “ne moremo komentirati konkretnih incidentov, vendar je varnost našega osebja vedno najpomembnejša”.

Britanska Kraljeva mornarica ima skupaj štiri jedrske podmornice razreda Vanguard (Vanguard, Victorious, Vigilant in Vengeance), izdelane med letoma 1986 in 1999. Trenutno sta v uporabi le dve od teh podmornic, ena je posodobljena, drugo pa popravljajo.

 

Februarja je časnik The Sun poročal, da je britansko obrambno ministrstvo odredilo preiskavo, potem ko je bilo ugotovljeno, da so delavci, ki so opravljali obnovo podmornice HMS Vanguard, nekaj zlomljenih vijakov v reaktorskem oddelku pritrdili s superlepilom.