Oldal kiválasztása

Britanci preiskujejo proti Györgya Sorosa

György Soros, milijarder špekulant, posega v notranjo politiko otoške države. Od britanskih volitev junija 2017 je za preprečitev postopka in razpise za nove volitve porabila 400.000 funtov (približno 140 milijunov forintov) za preprečevanje procesa in pozivanje k novim volitvam - poroča skupina Firewall.

Po razpoložljivih podatkih je bil vodja kampanje nekdanji namestnik generalnega sekretarja Združenih narodov Mark Brown Brown. Kot nekdanji laburistični politik je Brown v začetku devetdesetih let delal tudi za Refugees International v okviru Svetovalnega odbora Soros v Bosnia (1993–94).

Britanska konzervativna stranka je odredila nujno preiskavo proti milijarderju Györgyju Sorosu, ki naj bi podprl milijone v podporo sporazumu o Brexitu in zamenjavi premierja Borisa Johnsona.

Soros, ki je po vsem svetu znan po “človeku, ki je uničil obale Anglije”, s svojo fundacijo vloži proti trije proti Brexitu približno tri milijone funtov. Fundacija za odprto družbo Soros s sedežem v New Yorku je finančno podprla številne skupine, ki niso članice EU, vključno s skupino Best for Britain.

György Soros, ki se je rodil na Madžarskem, je močno obogatil dogajanje na črni sredi v Veliki Britaniji leta 1992. Soros pravi, da ga njegova globoka ljubezen do Anglije sili v kampanjo za tragično napako, kot je Brexit.

Pred kratkim je dejal, da njegova sredstva za proti Brexit dejavnosti “niso bila porabljena za partizanske ali volilne namene. Uporabljen je bil za izobraževanje britanske javnosti.”

Od leta 2017 je BfB od Fundacije za odprto družbo prejela 2,7 milijona funtov. Račun londonske podružnice fundacije, ki ima poslovno stavbo v Westminsterju z drugimi organizacijami za boj proti brexitu, vključno z Odprto Britanijo in Evropskim gibanjem. Facebook ima veliko vlogo v volilni kampanji, zato je BfB v oglaševanje vložila 613.000 funtov od oktobra 2018.

Andrew Percy, ki je poslanec v britanskem parlamentu od leta 2010, je dejal: “Pozivam volilno komisijo, naj nemudoma razišče, ali je prišlo do kršitve pravil o porabi, in razjasni, kaj Britanija porabi za te čezmorskih milijonov.”

“Pravila so jasna: tujih donacij takšne velikosti ni mogoče porabiti za volilne kampanje.”

Fotó: pixabay.com

“Potrebujemo poštene in enake pogoje – in to pomeni zagotoviti, da trde skupine, ki poskušajo zavajati demokratično voljo Britancev, ne bi porabile čezmorskih denarjev za vpliv na odločitve države.”