Oldal kiválasztása

Borci Islamske države so dobili zaposlitev v švedski šoli

Skrajni islamistični pogledi so napolnili misli učencev, ki so hodili v islamsko šolo v Göteborgu. Švedski organi so se odločili, da odvzamejo dovoljenje ustanovi.

Švedske izobraževalne oblasti so umaknile dovoljenje islamske šole na Švedskem, potem ko so se pojavili sumi o ekstremističnih islamističnih stališčih. Göteborški Safirskolan je postal žarišče pozornosti, potem ko je nekdanjega lastnika šole pridržala policija.

Vlasti so sporočile, da so Abdel-Nasser el Nadija izgnali iz skandinavske države skupaj s kolegi islamističnimi kolegi zaradi ogrožanja javne varnosti. Čeprav je vodenje zavoda že prevzel drug, je nadzorni svet menil, da ima novi poslovodja preveč tesne odnose z Nadi, kar je ogrozilo neodvisnost institucije.

Fotó: pixabay.com

Glede na poročilo je študente mogoče radikalizirati in poučiti, da sta nasilje in huda kazniva dejanja sprejemljiva, če se uporabljajo kot orodje za politične spremembe. Jezo javnosti na šoli je premagala tudi domnevno zaposlitev dveh ljudi, ki sta se nedavno vrnila z Bližnjega vzhoda, kjer sta se borila na strani teroristične skupine Islamska država. Oblasti jih tudi niso prepričale, da je šola prejela milijone nepovratnih sredstev z bančnih računov v tujini, na primer Savdska Arabija.