Oldal kiválasztása

Ameriška levica je trajno odrezana od resničnosti: črnci ubijajo, a protestirajo proti belcem

V ZDA menijo, da se zgodi kaj hudega, za to pa so lahko odgovorni le belci in njihova rasistična kultura.

Nevladne organizacije, ki trdijo, da so zagovornice človekovih pravic, so konec tedna v središču New Yorka organizirale protest proti beli premoči in nacionalizmu, potem ko so filipinsko-ameriškemu moškemu obraz ostrostrelcu na pol raztrgali. Edina lepotna napaka v zgodbi je ta, da policija zaradi kaznivega dejanja sumi afroameriškega moškega.

Na stotine protestnikov se je v soboto popoldne zbralo v parku Washington Square na Manhattnu in nato več milj odkorakalo v središče mesta, medtem ko so skandirali: “Čigave ulice? Naše ulice!”. Demonstranti so se na koncu ustavili pred znamenitim nakupovalnim središčem, imenovanim Macy’s. Večina jih je v zraku držala napise z napisom “beli nacionalizem je pravi virus”.

Organizatorji demonstracije so dogodek promovirali s sloganom “resnica za napad na Noela Quintano”. In eden od njihovih promocijskih plakatov, naloženih na internet, je rekel: “Naj se nasilje nad Azijci konča. Združimo se proti belem nacionalizmu.” Tukaj so:

ilustracija
Fotó: pixabay.com

61 letno Quintano so v jutranji konici napadli 3. februarja v prenatrpanem vagonu podzemne železnice. Storilec je rojenega v Manili večkrat brcnil torbo, nato pa si z ostrostrelcem obraz navzkrižno razdelil od ušesa do ušesa. Edini greh žrtve je bil, da se je pritoževal nad množično bedo.

Quintana je sčasoma moral prositi za pomoč sam, saj noben od očividcev ni posredoval ali poklical rešilca. Po prevozu v bolnišnico so rano zašili s 100 šivi.

Nekaj ur po napadu je newyorška policija objavila video posnetek varnostne kamere o domnevnem storilcu. Iz videoposnetka, naloženega na Twitter, je jasno razvidno, da osumljeni Afroameričan:

Zelo podoben incident se je zgodil pred nekaj tedni v San Franciscu. V metropolitanskem območju Zahodne obale je 84-letnega tajskega priseljenca Vicha Ratanapakdee ubil temnopolti moški. Storilec, 19-letni Antoine Watson, je s polno silo zbežal do žrtve, ki je nemudoma po trku umrla pošast. Brutalni napad je zabeležila nadzorna kamera:

Iz nenavadnih in nerazložljivih razlogov so lokalna zagovorniška združenja po smrti, ki je bila obravnavana kot umor, organizirala protest proti belem nacionalizmu. Da bi to vedeli organizatorji, so dogodek napovedali s sloganom “končajte nasilje nad Azijci, združite se proti belem nacionalizmu”:

Azijsko-ameriški romanopisec Viet Thanh Nguyen, romanopisec, nagrajen s Pulitzerjevo nagrado, je dejal, da bi lahko beli nacionalizem krivili za napade črncev na Azijce, ker so storilci vedno sledili “vzorcem nasilja bele superiornosti”.

Podobno je izrazila Michelle Kim, aktivistko za raznolikost v San Franciscu, ki je dejala, da pri napadih na Azijce deluje “kultura bele superiornosti” – ne glede na poreklo storilcev.