Oldal kiválasztása

Ali naredite vse in še vedno ne shujšaš? Noro je, toda to bi bil lahko razlog

Ali dietete, telovadite, vendar le ne uravnovesite jezika? Kje je napaka lahko? Dejavniki, ki so videti kot majhne stvari, lahko pomenijo težke kilograme!

Preveč se osredotočite na tehtnico

Prvi rezultati zdrave prehrane in rednega športa morda niso na ravnovesju. Morda boste preprosto opazili, da ste bolj energični, da zjutraj nimate težav ali da imate vedno več vadbe. Šele po tem nastopi kilo taljenja.

Zbral si nekaj mišic

Če začnete izgubljati telesno maščobo in namesto tega graditi mišice, se vaše tehtnice morda ne bodo pokazale manj, vendar bo vaše telo postajalo vedno bolj in bolj oblikovano. Bodite pozorni na centimetre, ne le kilograme!

Sram vas motivira

Ne želite biti bolj zdravi, ker se sramujete svojega telesa, ampak ker imate radi sebe. Preden začnete z dieto, se poglejte v ogledalo, vendar ne sodite – poskusite kar najbolje izkoristiti svoje talente.

Preveč si strog

Če si postavite cilj, da nikoli več ne boste jedli sladkarij, skoraj zagotovo ne bo, ker nihče ne zmore. Če si lahko privoščite grižljaj v določenih dneh v tednu in uživate v njem, ne da bi prizanesli, boste šli veliko dlje.

Vedno ste lačni

Ni dobro, da preskočite obroke, saj boste s časom, ko pridete do obroka, tako lačni, da boste težko nadzirali, koliko pojeste. Najbolje je zaužiti majhne količine hrane v rednih presledkih.

Vse želite spremeniti naenkrat

Ne želite prenehati s prekomernimi ogljikovimi hidrati in telovaditi petkrat na teden. Namesto tega začnite z majhnimi spremembami, ki so dolgoročno vzdržne, na primer s privabljanjem na manj pitno oblogo solate ali načrtovanjem dveh vadb na teden. Presežka vam ne bo treba dostaviti v dveh tednih, temveč gre za dolgoročno obveznost.

S hrano imate nezdrav odnos

Ne razdelite sveta na “dobro” in “slabo” hrano. Nekateri so vredni manj, nekateri pa boljši, vendar se svet ne zruši, ko pojeste kocko čokolade.

Jeste malo vlaknin

Vlaknine pomagajo prebavnemu sistemu in mu dajejo občutek polnosti. V prehrano dodajte čim več sadnih oreščkov, pekovskih polnovrednih izdelkov in namesto soka zaužijte polno sadje.

Vsi bi vas radi nahranili

Ali živite v okolju, kjer vas nenehno ponujajo, obroki na delovnem mestu pa so ogromni? Sodelujte s prijateljem ali družinskim članom in razpolovite odmerke. Dvema se je lažje upreti.

Fotó: pixabay.com

Jemljete prevelike odmerke

Možno je tudi, da varate oči in ste navajeni na velikanske odmerke. Najbolje je, da vzamete samo en majhen krožnik domače hrane, namesto da izberete največji krožnik. In v restavraciji spakirajte polovico porcije na začetku večerje.

Zaužijete preveč prehranske hrane

Dietetska hrana ne pomeni, da jo lahko pojeste ogromno. Hrana brez sladkorja ima pogosto preveč maščob in obratno, zato prehranska nalepka ne pomeni vedno diete. Namesto tega jejte redne obroke v manjših porcijah.

Ne hvalite se zaradi majhnih rezultatov

Zelo pomembno je, da se zavedate, da ohranjate motivacijo. Proslavite vsak majhen dosežek – samo ne nagrajujte se s sladkarijami.

Jete iz čustvenih razlogov

Hrano smatrate kot nagrado ali z njo sprostite stres. Tudi to ni dobra ideja, veliko bolj zdravo je ravnati s svojimi čustvi, ne da bi jedli. Če ste pod stresom, lahko tečete ali pokličete katero od svojih punc.

Uživate pitne solate

Da, tudi zelena solata se lahko zgosti, če nanjo daste preveč preliva, dodate majonezo ali jo potresete s opečenimi drobtinami. Ne bodite pozorni le na uživanje solate, ampak tudi na to, kaj spada v solato.

Tvoje telo igra proti tebi

Čeprav se prekomerne teže ne more popolnoma absorbirati v telo, se nekateri lahko počutijo lažje kot drugi. Če pa boste pozorni na svoj življenjski slog, bo imel dolgoročni učinek.