Oldal kiválasztása

ALI LEP VRT ALI SREČEN PES? OBOJE JE MOŽNO ISTOČASNO

Skrbeti za varnost in veselje vašega hišnega ljubljenčka na prostem ter ohranjati lep videz vrta je težka, a ne nemogoča naloga. Ni potrebno izbirati med vrtom in psom.

Veliko ljudi ima strah, da bodo po nabavi psa izgubili svoj čudoviti vrt. Psi lahko s svojim tekanjem, praskanjem in označevanjem površin vse uničijo. To je upravičena skrb, vendar lahko z malo previdnosti težavo rešimo. Z nekaj spremembami lahko svoj vrt naredite prijazen do psov.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Izberite umirjeno pasmo
Tudi pri izbiri pasme psa je vredno razmisliti o tem, kakšno pasmo izbrati. Velikost ni nujno odločilna, zato je napačno misliti, da bodo večji psi povzročili več škode; običajno so manjši psi tisti, ki radi prekopavajo vrt, medtem ko imajo terierji lovski nagon, pastirski psi pa so lahko še bolj problematični.

Pripravite teren za psa
Preden psa spustite na vrt, odstranite vse orodje ali opremo, ki bi lahko povzročila nesrečo. Skrbno zaklenite vse kemikalije, ki bi lahko bile zanj strupene. Ribnik ali bazen je treba ograditi.

Določite mu prostor za kopanje
Psi instinktivno radi kopljejo, zato svojemu ljubljenčku zagotovite peskovnik z nizko ograjo ali mejo, kjer bo lahko “delal” po mili volji. Na voljo naj bo tudi prostor, kjer se lahko igra z žogo; nastavite mu pripomočke, kot sta žoga ali gumijasta žoga. Če bo živel v pesjaku, ga ogradite z mrežasto ograjo, skozi katero bo lahko videl, in poskrbite, da bo območje čisto. Razmislite tudi o prostoru, kjer bo lahko opravljal svoje potrebe, da ne bo uriniral na vrtne rastline.

Učinkovita kombinacija treninga in ograje
Če ste psa že od malega učili discipliniranega obnašanja, ga lahko z besedami prepovedi odvrnete od določenih delov vrta in bo to upošteval tudi takrat, ko vas ne bo v bližini. Dokler se to ne uveljavi, postavite fizično oviro na “občutljivih” območjih, cvetličnih gredah, zelenjavnih vrtovih. Dobra rešitev je nizka ograja, in če jo prestopi, mu to odločno povejte, dokler se ne nauči pravil. Majhna žična mreža je dober način za ograditev sadik in flanc, toda če je žica pretanka, se lahko pes vanjo zaleti, zato je dobro namestiti viden trak. Za zadrževanje psov so lahko uporabne tudi dvignjene gredice ali rastline v posodah. Če ustvarite poti ali površine, prekrite z nečim, kot je mulč, po katerih hodite, jih bo pes čez nekaj časa uporabljal in ne bo tekal po vsem vrtu. Za to lahko po območju razpršite okolju prijazen vonj (na primer citrusov, kis), saj bo vonj po njih odganjal psa. Uporabite lahko tudi posebno pršilo za odganjanje psov, s katerim lahko na primer zaščitite vrtno pohištvo. Privlačna in praktična rešitev je tudi, da okoli območja, ki ga želite zaščititi, posadite živo mejo ali vrtnice. Pomembno je tudi, da psa redno razgibavate in mu omogočite dobro vadbo, saj je pri utrujenem psu manj verjetno, da bo prekopaval vrt.

 

Ni pa vam treba skrbeti le za rastline, ampak tudi za psa
Če določenih delov dvorišča ne morete ograditi, posadite le rastline, za katere ste prepričani, da ne bodo škodovale psu, če jih bo pojedel. Na vrtu se izogibajte strupenim rastlinam. Škodljive so lahko tudi različne kemikalije, ki se uporabljajo za rastline. Zato morate uporabljati pesticide, ki ne bodo škodovali psu, če bo žvečil škropljene rastline. Še bolje pa je, če namesto kemikalij uporabljate naravno zaščito proti škodljivcem.