Oldal kiválasztása
News

3 GENIJALNI TRKI IN OKNO NE PREPUSTI MRAZU

Če menite, da čeprav ogrevanje ne deluje, mraz še vedno vstopa v stanovanje od nekje, potem je vredno sumiti na okno; ker lahko izgubite veliko toplote v režah! Predstavljamo vam nekaj domačih metod, ki ne stanejo veliko, a so zelo učinkovite.

Večinoma je v hladnih jesenskih dneh nekaj narobe z okni; v tem primeru lahko občutite, kako hladen zrak priteka skozi okna. To je lahko zelo neprijetno ne samo zaradi občutka toplote, temveč tudi zaradi računa za ogrevanje. Seveda bi bila najvarnejša obnova ali zamenjava starih oken, a to ni samo drago, ampak pomeni tudi velik preobrat, ki si ga novembra nihče ne želi. Na srečo lahko namesto tega uporabite nekaj trikov za izolacijo oken, ki ne zahtevajo milijonske porabe in ne vključujejo pretresov. Pokažemo tri najučinkovitejše!

ilustracija
Fotó: pixabay.com

1. V reže dodajte izolacijske trakove
Najprej preverite, ali hladen zrak vdre v armature; to najlažje storite tako, da z roko potegnete pod in ob okenski okvir. Kjer čutite prepih, morate izolirati. Vredno je odpreti okno, ga zapreti na list papirja A / 4; če lahko zlahka izvlečete rjuho, potem tudi če ne čutite mraza, je treba okno izolirati. Samolepilne izolacijske trakove za to dobite v trgovinah za domače mojstre. Izmerite, koliko boste potrebovali, nato temeljito očistite površino in prilepite trak na mesto stika okvirja z nezastekljenim delom zaprtega okna. Pozor: postavite ga samo tam, kjer je špranja, po eni strani je škoda izolirati ostale dele, po drugi strani pa se lahko zgodi, da okna ne boste mogli zapreti, če boste okvir po nepotrebnem izolirali.

2. Na steklenico prilepite folijo z mehurčki
Niso problem reže, temveč steklo; v tem primeru ni kaj storiti, tudi če izgleda grdo, je najboljša rešitev mehurčkasta folija. Najprej temeljito operite okenska stekla, nato pa folijo odrežite na želeno velikost. Večji kot so mehurčki, bolje izolira folija. Vzemite plastenko z razpršilnim nastavkom, jo napolnite z vodo iz pipe in enakomerno popršite okensko steklo, nato pa na steklo nalepite folijo z delom z mehurčki. Tako je zagotovljeno obstojna, spomladi pa jo z enim gibom slečete in folijo pospravite za naslednjo sezono.

3. Pridobite blazino za okna
V času naših babic so bile te valjaste blazine še v skoraj vsaki hiši med dvojnimi okni in ni naključje: učinkovito zadržujejo prepih. Izberete lahko tudi vzorčaste, okrasne kose ali preproste blazine za okna iz pene. Postavite ga na polico, tesno pod spodnji del okna, pri dvojnem oknu pa med obe stekli; kmalu boste občutili razliko.