Oldal kiválasztása

Moškega so uvrstili med skrajne pritlikavce, želeli so ga takoj cepiti

Zaposleni britanske nacionalne zdravstvene službe (NHS) morajo pretvarjanje merskih enot še malce povaditi. Moškega so imeli za škrata.

V britanskem načrtu cepljenja so prednostno obravnavali kot dren zdravega 30-letnega moškega iz Liverpoola, saj je v podatkovni zbirki Nacionalne zdravstvene službe (NHS) bilo zmotno navedeno, da je visok le 6,2 centimetra. Zaradi navedenih podatkov so ga obravnavali kot pritlikavega in kronično debelega, piše BBC.

Liam Thorp je na eni od britanskih radijskih postaj povedal, da ga je v začetku tedna poklical njegov splošni zdravnik, da se lahko, če se želi, cepi takoj, saj spada v kategorijo ogroženih, in sicer v skupino kronično debelih.

“Med zaprtjem sem res pridobil nekaj kilogramov, vendar sem bil tudi sam presenečen, da sem bil uvrščen med kronično debele in klinične primere. Po tem sem takoj začel premlevati o vseh svojih večerih s palačinkami … Mojo mamo to sploh ni presenetilo. Rekla je, da je opazila, da sem se zredil. Verjetno je bilo to opozorilo, ki sem ga potreboval,”
– se je pošalil protagonist zgodbe, ki so mu sporočili, da je njegov indeks telesne mase 28 tisoč (!), kar je precej zanimiva številka na lestvici, na kateri težko najdemo slabši rezultat od 85–86.

Kot se je izkazalo, so Liama med kronično debele uvrstili zato, ker je na podatkovnem listu imel navedeno višino 6,2 centimetra. Do napake je prišlo zaradi tega, ker je nekdo merske enote nastavil na SI, tako je računalnik 6 čevljev in 2 palca prepoznal kot 6,2 centimetra. Tako preprosto lahko zamešamo človeka za palčka …

ilustracija
Fotó: pixabay.com

“V splošni medicini opravimo vsakodnevno na milijone razgovorov in kljub temu da skrbimo za natančnost zapisov, se lahko občasno pojavijo napake podatkov,”

– je dejala Liamova zdravnica dr. Fiona Lemmens, ki si je želela, da bi bila to največja napaka, ki bi jo naredila v svoji karieri. Za napačno predstavljene podatke in za vso nastalo zmedo se je prijazno opravičila. Dotični je omenjeno gesto sprejel z značilno angleško mirnostjo.

Na koncu radijske oddaje je Liam dejal, da ga prezgodnji prejem cepiva ne bi bil razveselil, saj je še zmeraj veliko starejših in bolnih rojakov, ki potrebujejo zaščito pred Covid-19 veliko bolj kot sam.