Oldal kiválasztása

Imate uši na svojo vrtnico? Pokazali vam bomo, kaj storiti

Suho toplo vreme jim je naklonjeno, napad uši! Tu je nekaj koristnih, poceni trikov, s katerimi lahko preprečite, odkrijete in ubijete uši. Vse poletje uživajte v zdravih, lepih vrtnicah

Veliko nadlegovanje je, ko lepoto našega vrtnic uniči širjenje uši. Srhljiv je pogled zvitega listja, rjavkastih, izsušenih brstov.

 

Rožne listne uši

Bitja od 3-4 milimetrov. Lahko so bele, zelene, rjave, črne, rdeče.

Ne le da zakrijejo in poškodujejo dele rastline, ampak lahko uničijo tudi celotno rastlino, tako da prenašajo okužbe s sajami in virusom mozaika.

Fotó: pixabay.com

Preprečevanje

Sivka: Posadite sivko v bližini roseja. Odstrani uši, ščiti vašega hišnega ljubljenčka.

Šmarnice, kapucinaka, ognjiči delujejo takole: če jih posadite poleg vrtnic, se boste izognili uši.

Česen: V vsako steblo vstavite 1-2 stroka česna. Česen, razkrojen skozi korenine, doseže celotno rastlino. Uši ne marajo vonja po česnu, zato se bodo tem koreninam izognile.

Bananina olupka: Rezano bananino lupinico. Izkopljemo v podlago rosebudsa, globoko 3-5 cm. V ta namen je odlična tudi sušena, mleta bananina olupka.

 

raziskovanje

Rumena lepljiva barvna past: Obesite eno od svetlečih rumenih lepljivih ploščic, ki so na voljo v vrtnarskih trgovinah v bližini rosebudsa. Rumena privlači tudi žuželke in uši. Redno jih preverjajte. Če odkrijete nekaj uši, ki se držijo palice, lahko začnete svoj zagovor.

Inšpekcijski pregled: Preglejte hrbtni del listov rožnega venca za mlade, še vedno gladke poganjke, brsti. To je tisto, kar uši kot večina, se tukaj najprej zberejo.

Če jih vidite le, da se zbirajo na nekaj mestih, s škarjami odrežite zasedeno območje, črko, streljajte. Morda ste ustavili njihovo širjenje.

 

Znaki uši na vrtnici

Uši še ne vidite, vendar vas skrbi, da so že tam? Če opazite resnejše mravlje, potem je vaša vrtnica zagotovo uši. Zbirajo se na ustih, blatu.

Poplava pikapolonic je tudi opozorilni znak: oni in tančice porabijo uši. Naši pravi zavezniki proti vpojnim napadalcem.

 

Pranje, brizganje

Uši napadajo predvsem v suhem, toplem vremenu in ne marajo vode. Tuširajte presenečeno vrtnico. Po potrebi zdravite z domačimi sredstvi. Na vrtu operite uši s hladno, hladno vodo.

Uporabljajte tudi vodo kot previdnost: rastline temeljito poškropite z vodo enkrat na teden. Uglajena voda bo, vendar je najboljša zbrana deževnica.

 

Ročna metoda

Majhne količine sveže sproščenih uši je mogoče odstraniti z majhno krtačo ali jih ročno pobrati in zdrobiti.

 

Kemična sredstva

Za brizganje vrtnic pred uši je na voljo široka paleta kemičnih kemikalij. A ker vsebujejo strupene snovi, se čebela ubije. Da ne omenjam, da lahko dojenček, ki boža vrtnico – od tam in v usta – zaide vanj. Če je mogoče, se odločite za ekološko vrtnarjenje, naravne domače metode brez kemikalij.

 

Kopriva

Napoj iz koprive: iz listov koprive naredite močan čaj. Ohlajeno brozgo razpršite 1-2 krat na dan na zasajeno rastlino, dokler uši ne izginejo.

Naoljena kopriva: čez noč namočite 1 kg koprive v 10 l vode. Filtrirani sok nerazredčen prenesite na okužene liste.

Kopriva ne samo da ubije uši, ampak deluje tudi kot pospeševalec imunske zaščite in neguje rastlino.

 

Kamilica

Naredite sok kamilice. Nekaj ​​dni namočite ½ kg kamilice v 3l vode. Filtrirani sok poškropite pri 10-krat bolni rastlini.

 

Kalimilo

1% raztopina kalijevega mila je učinkovita tudi za pranje in škropljenje uši rosebuds. Na 1 liter vode dodajte 10 dl kalijevega mila.

Pri resnejših okužbah lahko greste do 2-3%.

Paradižnik Stem-káliszappan

V malo vode kuhajte 1 / 2kg paradižnika in 1 zrno paradižnika 1 uro. Filtriramo in dodamo 4kg kalijevega mila in 3l vode. Razpršite napadene vrtnice.

 

Tobak

V 1l vode skuhajte 10dkg tobaka. Na šibkem ognju kuhamo še 1-2 uri. Pustite stati vsaj 12 ur, nato zmešajte v 2dkg kalijevega mila. Uporabite to mešanico, razredčeno za brizganje. Dodajte 2 dl v 1 liter vode.

 

Česen

20 strokov česna kuhajte v 1 litru vode 15 minut. Pustite stati 24 ur. Nato tri dni trikrat na dan razpršite, na vrtnicah uši razredčite 1:10 z vodo.