Oldal kiválasztása

Zvezdnik formule 1 je zaskrbljen, saj so posledice lahko zelo hude

Max Verstappen je v skrbeh za mehanike formule 1, katerih zasebno življenje bo zaradi povečanja števila dirk na 22 v sezoni 2020 na veliki preizkušnji, saj bosta v koledarju dve obdobji, ko bodo od doma in svojih družin odsotni dva tedna.

Na koledar dirk formule 1 za leto 2020 je uvrščenih 22 velikih nagrad, saj so 21 dirkam dodali še VN Vietnama in Nizozemske ter črtali le VN Nemčije. Max Verstappen meni, da večje število dirk škodi zasebnemu življenju mehanikov, zaposlenim v F1 – piše MTI.

„Ne strinjam se s širitvijo tekmovalnega koledarja. Obdržati bi bilo treba le najboljša dirkališča,” je povedal nizozemski voznik Red Bulla, ki ne zagovarja širitve, kljub temu da bo ena dirka po novem na sporedu tudi v njegovi domovini. Večje število dirk je povezano z denarjem, Liberty Media, ki je lastnik pravic F1, si ne sme privoščiti izgube iz licenčnih pravic za organizacijo velikih nagrad, a jim hkrati ne uspe od organizatorjev iztisniti tako visokih zneskov, kot je to v preteklosti uspevalo Bernieju Ecclestoneu.

Klasična dirkališča zahtevajo dovoljenja, tako je edini način za ohranjanje dobička povečanje števila tekem. To je tudi Verstappnu jasno.

Fotó: pixabay.com

»Vem, da si želijo še več denarja, a bi morali pomisliti tudi na ljudi, ki so od dirke do dirke prisotni na progah, na mehanike. Oni morajo biti na dirkališču že v torek, ker imajo zadolžitve, v nasprotju s tistimi, ki sprejemajo odločitve in se na dirkališču pojavijo za nekaj ur šele v soboto ali nedeljo na sami tekmi. Njim niti trideset tekem ne bi predstavljalo težave, ker je zanje ena velika nagrada le tridnevna zaposlitev,« je povedal Verstappen.

»Večina ekip pa za eno tekmo porabi pet ali šest dni. Pri tem ne mislim nase, ampak na mehanike in inženirje. Če se bo trend večanja števila dirk nadaljeval, bodo lahko vložili zahtevo za ločitev,« je namignil Verstappen na to, da bo na sporedu sedem tekem zapored, kar pomeni, da bodo člani ekip po dva tedna proč od svojih družin.