Oldal kiválasztása

Znanstveniki so v človeškem telesu našli še ena vrata: tu vdira koronavirus

Raziskovalci so našli dokaze, da koronavirus ne more najti poti v telo samo skozi usta in nos. Naš drugi organ je zanj vsaj tako ranljiv in običajno ostane nepokrit.

Ameriški raziskovalci so pokazali, da koronavirus lahko v telo vstopi tudi skozi oko. To je zato, ker virus vsebuje protein, ki se lahko veže na tako imenovane ACE-2 receptorje, imenovane tudi vrata celic. Te receptorje najdemo predvsem v dihalnih poteh in pljučih in ni naključje, da virus prvi okuži celice tukaj.

Vendar so raziskovalci z univerze Johns Hopkins v ZDA odkrili, da oči proizvajajo tudi ACE-2 receptorje in jih s tem izpostavijo virusu. To je zato, ker če drobne kapljice, ki vsebujejo virus, ki izvirajo iz kašlja ali kihanja okužene osebe, pridejo na površino očesa, lahko virus prodre v očesne celice. To tudi pojasnjuje, zakaj so nekateri bolniki s koronavirusom (tretjina bolnikov po eni raziskavi) imeli simptome konjuktivitisa.

Raziskovalna skupina je tudi ugotovila, da oko ne more biti samo prehod do bolezni, ampak solze lahko okužbo celo širijo. Tisti z več ACE-2 receptorjev pa so na virus bolj ranljivi.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Raziskovalci so v raziskavi iskali tudi encim imenovan TMPRSS2 – encim, ki pomaga virusu vstopiti v celico, potem ko se virusne izrastke pritrdijo na ACE2 receptorje. Zato morata virus učinkovito okužiti virus ACE2 in encim v isti celici.

V raziskavi človeških oči so raziskovalci ugotovili, da so ACE2 receptorji prisotni tudi v konjunktivi in roženici očesa, pa tudi na meji med roženico in notranjostjo očesa. Na teh mestih so odkrili tudi prisotnost encima TMPRSS2, čeprav te ugotovitve še vedno čakajo. Vendar pa po mnenju raziskovalne ekipe, ki je izvedla študijo, vse to jasno kaže, da lahko oko tudi odpre vrata okužbi.

Študija jasno kaže, da se je treba tudi v teh epidemičnih časih izogibati drgnjenju oči, zato bi bilo smiselno nositi ne samo masko, ampak tudi sončna očala. Mimogrede, znanstveniki so že prej sumili, da je oko lahko tudi vstopna točka okužbe, vendar je bilo mišljeno, da bi virus lahko prišel v oči iz dihalnih poti.

Že januarja, med kitajskim širjenjem virusa, so raziskovalci opozorili, da je oko tudi ranljivo območje – kitajski zdravnik je posebej poročal, da je zbolel za boleznijo, ker ni nosil očal in je zardeval, preden so se pojavili hujši simptomi. njegove oči.