Oldal kiválasztása

Znanstveniki se bojijo katastrofe še enega smrtonosnega virusa, ki se je z netopirjev razširil na ljudi

Koronavirus ni edina stvar, ki jo lahko netopirji prenašajo na človeka; pojavil se je še en smrtonosni virus in strokovnjaki pravijo, da se bojijo, da bi po svetu lahko zajela veliko bolj groba epidemija...

V Aziji se je pojavil še en smrtonosni virus, ki bi lahko povzročil veliko več žrtev kot koronavirus, če bi se razširil po vsem svetu. Svetovna zdravstvena organizacija je ugotovila, da se bodo lahko skupaj 16 patogenov širili po vsem svetu; najbolj smrtonosna pa je virus Nipah.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Stopnja smrtnosti virusa Nipah, ki je odgovoren za bolezen encefalitisa, je zelo visoka, zato bi bila resna katastrofa, če bi se razširil po vsem svetu; znanstveniki pa pravijo, da bo to naslednji smrtonosni virus, ki bo povzročil veliko epidemijo. Patogena so našli pri netopirjih, ki se prehranjujejo s sadjem, in obstajajo primeri, da je okužil majhno skupnost: leta 1999 se je s prašičev razširil na ljudi v Maleziji in povzročil simptome, kot so otekanje možganskega tkiva, napadi, bruhanje. Stopnja smrtnosti virusa je od 40 do 75 odstotkov; kar je za velikost več kot enoodstotna stopnja koronavirusa.

Čeprav Svetovna zdravstvena organizacija beleži skupno 260 virusov, ki lahko povzročijo pandemijo, Nipah ni naključje med 16 najnevarnejšimi: hitro mutira in je kužna 45 dni, ne da bi povzročila simptome nosilcu, piše revija The Sun. Raziskovalec cepiv dr. Melanie Saville je za časopis dejala, da mora biti svet pripravljen na naslednjo veliko epidemijo. Čeprav virus Nipah še ni povzročil večje epidemije, obstaja veliko pomislekov glede njega: na primer hitro širjenje prašičev na njihove skrbnike leta 1999; tudi potem, ko so prašiči pojedli mango, okužen z virusom. Vendar pa po mnenju strokovnjaka to ni edini virus, ki ga raziskovalci skrbijo: v znanstvenih krogih ga obravnavajo kot dejstvo, da je epidemija koronavirusa šele začetek, nove pandemije lahko pričakujemo kadar koli – tudi z doslej neznanimi virusi.