Oldal kiválasztása

Znanstveni preboj: V Ameriki so razvili cepivo proti koronavirusu

Na razglas je čakal skoraj ves svet, kar je bilo končno storjeno. Ameriški raziskovalci so nam povedali tudi, kako dolgo čakati, da bo cepivo dostopno javnosti...

Napoved je dal teksaški genetski laboratorij, ki trdi, da so razvili cepivo proti koronavirusu Wuhan, ki je zdaj na voljo za testiranje na živalih in ga lahko ameriške oblasti preskusijo. Trenutno na tisoče laboratorijev po svetu dela na cepivu s paro, nedavno je na primer britanska znanstvena skupina sporočila, da se cepiva testirajo.

Vendar je razvoj cepiva šele začetek; dolgi meseci, skoraj leto in pol, preden lahko pridete do širše javnosti. To je čas, ki je potreben za preizkus, ali material resnično deluje.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Vodja teksaškega laboratorija je dejal, da zaradi nevarnosti okužbe ne nadaljujejo eksperimentiranja s koronavirusom, ki se širi nevarno hitro in je povzročil že veliko smrti. Namesto tega so uporabili oslabljen adenovirus, patogen, ki je odgovoren za prehlad. Druga podjetja se ukvarjajo s patogeni, ki so bili uporabljeni med epidemijo SARS.

Cepivo, upajo raziskovalci, ne bo potrebovalo oslabljenega koronavirusa; naredil molekulo, ki ob pritrditvi na površino koronavirusa telo stimulira k ustvarjanju imunskega odziva. V laboratoriju Greffex v Teksasu pravijo, da je to najhitrejši način trženja učinkovitega cepiva.

Zdaj, ko je končana prva različica cepiva, se bo začelo testiranje na živalih, kasneje pa bodo s pomočjo prostovoljcev preučili učinke na ljudi. Nazadnje, če boste od oblasti dobili zeleno luč, bo lahko v prodaji – vendar bo še vedno vsaj 18 mesecev.

Vir: Daily Mail